Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

11 livsmedel du trodde var onyttiga

22 jan, 2017 
AvMikaela Råberg
Så här års vill många börja äta nyttigare. Men vissa sorters mat har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Här är 11 livsmedel du inte behöver undvika!
Annons

Ett vanligt fel som många gör när de vill äta hälsosamt är att sätta förbud av olika slag.

– Folk känner att de ständigt måste vara perfekta, men det är inte hållbart. Visst kan du äta allt, men inte hela tiden, säger dietisten Abby Langer till Women’s Health.

Här är livsmedlen som har oförtjänt dåligt rykte, men som faktiskt är bra för dig:

1. Ost
– Ja, det är fett och salt, men ost är även en bra källa till kalcium, säger Langer.

Allra bäst är en ost med mycket smak, på så vis nöjer du dig med mindre.
Läs mer: Ostarna som är allra bäst för din hälsa

2. Nötter
– Nötter innehåller nyttiga fetter, är antiinflammatoriska och kan minska risken för hjärtsjukdomar, säger dietisten Lauren Harris-Pincus till Women’s Health.

Utöver alla hälsofördelar är nötter dock ganska kaloristinna, vilket gör att många utesluter dem ur sin diet.

– Att äta pistaschnötter som du själv är tvungen att skala, kan göra att du medvetet inte får i dig lika stor mängd. Trettio pistaschnötter blir ungefär 100 kalorier, vilket inte är så illa för ett så pass proteinpackat snack, säger Harris-Pincus.
Läs mer: Baka nyttiga nötbollar

Annons

3. Äggula
Äggulan har fortfarande oförtjänt dåligt rykte och många är av uppfattningen att gulan höjer kolesterolet i blodet, vilket är helt fel.

– Studier visar att äggulan inte har någon koppling till hjärtsjukdomar, som vi en gång trodde, säger Langer.
Läs mer: 7 goda anledningar att äta ägg varje dag

4. Olivolja
Vi vet nuförtiden att det inte är fett som gör oss feta. Tvärtom så anses olivolja, med sitt innehåll av fleromättade fettsyror, särskilt bra för hälsan. Olivolja innehåller hela 75 procent omättat fett och kan dels hjälpa dig att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet, underlätta för kroppen att ta upp nyttiga fettlösliga vitaminer och hålla dig mätt och belåten längre.

5. Vin
Att alkohol i stora mängder är onyttigt vet alla, men att dricka ett glas ett par gånger i veckan är faktiskt bra för hjärtat, enligt en lång rad olika studier.
Läs mer: Ny skönhetsprodukt inspirerad av franska kvinnors livsstil

Annons

6. Mjölkchoklad
Den mörka chokladen är sedan länge känd för sina hälsofördelar, men visste du att den sötare och mindre bittra mjölkchokladen också är bra för hälsan? Den är inte fullt så näringsrik som den mörka chokladen, men även mjölkchoklad innehåller nyttiga antioxidanter.
Läs mer: 5 skäl att frossa i choklad

7. Banan
Visst är det så att vattnig frukt ofta innehåller färre kalorier än exempelvis banan, men man får inte glömma att bananen också är packad med nyttiga ämnen som vi behöver få i oss. En medelstor banan innehåller bland annat tre gram fibrer och 422 milligram kalium. Dessutom innehåller den tryptofan som höjer humöret!
Recept: Krämig chokladglass på banan och avokado

8. Pasta och bröd
– Det finns ingen anledning att undvika bröd och pasta. Problemet för många är dock att de äter alldeles för mycket för att det är så himla gott, förklarar Langer.

Annons

Hon menar att det är helt okej att regelbundet äta en måttlig portion pasta.

– Och väljer du fullkornspasta eller bröd håller du dig nöjd och mätt längre eftersom fibrerna och proteinet gör att det tar längre tid att smälta.
Läs mer: Härliga pastarecept för alla smaker

9. Potatis
Den goda knölen har fått utstå mycket hat i diet-kretsar och det beror till stor del på att den har ett relativt högt GI-värde.

– Genom att äta din potatis med smör eller grekisk yoghurt – som innehåller fett – jämnar du ut topparna och dalarna och minskar risken för en blodsockerkrasch, säger Langer.
Läs mer: Så odlar du potatis – på balkongen!

10. Avokado
Studier visar att avokadons omättade fetter kan hjälpa dig att hålla dina cravings i schack i flera timmar framåt, men fruktens höga kaloriinnehåll skrämmer många.

– Så länge du har portionsstorleken under kontroll är det fritt fram, säger Harris-Pincus.
Läs mer: Så ser du om avokadon är övermogen – redan i affären

Annons

11. Gluten
– Såvida du inte är glutenkänslig eller lider av celiaki finns det ingen mening att utesluta gluten, menar Harris-Pincus.

Glutenfria produkter innehåller dessutom ofta mindre näring än sina glutenmotsvarigheter eftersom många tillverkare packar dem fulla med raffinerade ingredienser och ämnen för att de ska smaka bättre.
Läs mer: 7 tecken på att du är känslig mot gluten

 

Missa inte att läsa:

Annons