Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

6 anledningar att äta mer kanelbullar

03 okt, 2017 
AvHelena Sjögren
Kanelbullens dag må vara ett kommersiellt påhitt från början – men det är svårt att inte ta det till sitt hjärta. Här är sex anledningar att äta mer kanelbullar!
Annons

1. Kanelbullar är gott

Egentligen behöver du bara en anledning: Det är gott! Doften av nybakade kanelbullar kan golva i princip vem som helst. Lägg till ett glas iskall mjölk och du är definitivt hemma.

2. Kanel är bra för din hälsa

Enligt en studie sänker en halv tesked kanel per dag halten socker i blodet hos diabetiker. Forskarna kunde också se att testpersonerna hade lägre halter av skadliga blodfetter. Effekterna gör kryddan i princip lika effektiv som moderna diabetesmediciner, skriver Dagens Nyheter.

Kryddan har också antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, skriver Svenska Dagbladet. Men det finns också anledning att se upp. Eftersom kanel innehåller ämnet kumarin kan överkonsumtion orsaka leverskador. Enligt Livsmedelsverket kan du äta 1,5 tesked kanelpulver från kanel dagligen utan att det är någon hälsorisk.

3. Kardemumma gör gott för magen

Riktiga kanelbullar innehåller inte bara kanel – utan även kardemumma!

Annons

Precis som kanel finns det klara hälsofördelar att dra nytta av. Kardemumma har antiinflammatoriska egenskaper. Kardemumma tillhör samma familj som ingefäran och påstås därför vara bakteriedödande och slemlösande. Kryddan har även en kramplösande effekt, vilket kan vara bra vid exempelvis kolik eller mensvärk, skriver MåBra.

Så kanske kan du förebygga höstförkylningen med en kanelbulle?

4. Vår statistik räknas om i kanelbullar

När Statistiska centralbyrån (SCB) presenterade sin årsstatistik 2013 kunde de snabbt se att konsumtionen av konditorivaror ökat ordentligt från 1980. Då åt vi i snitt 2,7 kilo konditorivaror – 2013 var motsvarande siffra 11,5 kilo. För att göra siffran mer begriplig räknade myndigheten om till just kanelbullar. Det drygt elva kilona motsvarar ungefär 230 kanelbullar per person och år.

Och om till och med Myndighetssverige räknar med kanelbullar finns det väl ingen anledning för oss andra att låta bli?

Annons

5. Bakning gör gott för själen

När vi ändå pratar statistik. SCB släppte nyligen färsk statistik som visade att priset på kanelbullar på kaféer och konditorier har ökat med nästan 74 procent sedan 1990. Även om du räknar in kostnaden för elförbrukningen blir hemmabullarna betydligt billigare.

Framförallt är bakning i det närmaste terapi. Både Hela Sverige bakar-deltagarna Hana Chatila och Fredrik Britz beskrivning bakning som SIN terapiform.

Bakar du dina egna bullar har du dessutom chansen att sprida massor med glädje omkring dig genom att bjuda på dina bakverk.

6. Kanelbullar blir aldrig tråkiga

Kanelbullar är från början till slut ett genialt bakverk. Anledningen: Grunden är enkel och de går att variera in absurdum. Förutom själva innehållet i degen kan du välja att fylla dina bullar med det mesta. Dessutom finns det otaliga sätt att baka ut bullarna och du kan göra allt från längder till snurror och knyten eller bara skära dem. Bara fantasin sätter gränserna.

Annons

Och orkar du inte vara fantasifull är originalet ett original av en anledning.

Därför firar vi Kanelbullens dag

Kanelbullens dag instiftades av Hembakningsrådet 1999.

Rådet jubilerade och ville fira varpå Kaeth Gardestedt, projektansvarig för Hembakningsrådet, fick uppdraget att hitta en lämplig form. Det mest svenska bakverket hon kunde komma på var kanelbullen.

Att dagen fick infalla just den 4 oktober var däremot mest en slump.

Hembakningsrådet hade startat på hösten. Men Kaeth Gardestedt ville inte gärna att dagen skulle krocka med andra höstfiranden som surströmming, kräftor och äppelfestivaler. Till sist föreslog hon den 4 oktober. 1999 råkade dagen dessutom sammanfalla med internationella barndagen – vilket Kaeth Gardestedt tyckte passade utmärkt.

Annons