Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Att vara uttråkad kan leda till utbrändhet – så undviker du det

04 sep, 2017 
AvIda Gustafsson
Att stress kan orsakas av tristess låter motsägelsefullt. Folk som blir utbrända blir ju det för att de gör för mycket hela tiden och tristess är rakt det motsatta. Men mängden aktiviteter och vad vi faktiskt gör kan ha ett smband.
Annons

Varje år sjukskrivs tiotusentals svenskar för utbrändhet för att de, något slarvigt förklarat, ”jobbat för mycket”. Men det kan också ha varit så att man jobbat dag ut och dag in med samma sorts uppgifter som efter all repetition inte är så givande längre.

När allt går på rutin känner vi oss inte stimulerade av våra sysslor eller arbetsuppgifter och på så vis minskar också vårt engagemang för våra jobb, skriver Psychology Today.  Enligt en ny studie kan tristess också leda till att våra hjärnor påverkas och att vårt omdöme, målsättningsförmåga, riskbedömning, fokus och känslor blir lidande.

Lösningen på tristess är kanske att se till att ha mycket att göra. Men att ersätta tristess med mycket jobb spelar ingen roll om sysslorna är repetitiva och i slutändan tråkiga. För den som är uttråkad måste lägga mycket kraft på att orka hålla igång och om det är mycket som ska göras tar energin snabbt slut.

Annons

Känns det igen?

Här är fem olika knep som du kan ta till för att variera dagarna och utmana din hjärna.

1. Kunskap

Motsatsen och botemedlet mot tristess är att lära sig något nytt. Använd helgerna och tiden före eller efter jobbet till att förkovra dig i en hobby, plugga ett nytt ämne eller gör något annat som fångar ditt intresse.

2. Undvik ”hämndaktioner”

En studie från Kanada visade att begåvade gymnasieelever som blev uttråkade av ”för lätta kurser” i skolan slutar att att plugga och bry sig eftersom de anser att det är den bästa lösningen när skolan erbjuder dåliga kurser. Vilket på lång sikt bara skadade eleverna själva.

Så om du känner dig irriterad eller till och med arg på dina tråkiga arbetsuppgifter är det kanske dags för dig att gå vidare innan du blir bitter och hamnar i ”Nu skiter jag i allt, jag bryr mig inte”-stadiet.

3. Hitta lagom stora utmaningar

Man kan bli uttråkad av underdimensionerade utmaningar, men man kan också bli uttråkad av för stora utmaningar som är helt omöjliga.

Annons

Rätt nivå av utmaning kan minska på tristessen, så försök hitta något som är tillräckligt svårt och stimulerande, men inte så svårt att det blir oöverstigligt. På så vis kan du känna dig kompetent och att du behärskar något.

4. Tänk annorlunda

Vi är vanemänniskor, men vi behöver ändå utforska det som är okänt för oss för att få nya intryck och stimulans. Så prova att göra samma gamla saker fast på ett annorlunda sätt för att få in variation i vardagen.

5. Prata

När vi är uttråkade är det lätt att vi tappar perspektiv på verkligheten och att man känner sig ur balans. Men prata med en vän eller anhörig om det du upplever för en ”verklighetskontroll”.

FOTO IBL

Läs även

 

Annons