Nya matvanor på 66 dagar – så lyckas du
Visste du att det i genomsnitt tar 66 dagar för oss människor att omvandla en ny vana till rutin? Det innebär att om du skålade på nyårsafton och lovade att en gång för alla ta tag i din träning eller lägga om kosten för att må bättre så ska du ha härdat ut till i mars för att ha en rimlig chans att hålla löftet.
Siffran baseras på en brittisk studie gjord 2009 av läkaren Philippa Lally och professorn Jane Wardle. De lät hundra frivilliga utföra en ny vana varje dag (alltifrån att äta en frukt till att jogga en kvart före lunch) och från känslan av medveten repetition till en handling som skedde per automatik – det vill säga utan att behöva resonera med sig själv om att utföra vanan – tog det i genomsnitt lite mer än två månader.
Deras resultat har inspirerat många och bland annat lett till kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok 66 Day Challenge – kom i ditt livs form! (the Book Affair), där hon beskriver sitt eget program till en hållbar förändring och ett friskare liv.
– Utgångsläget för en förändring skiljer sig åt från person till person, man måste skilja på den som är frisk och den som är sjuk, på den som är överviktig eller normalviktig, soffliggare eller träningstokig. Men alla grupper behöver ungefär samma tid för att lyckas med sin individuella förändring och det är också under den tiden man behöver stöttning, säger Ulrika Davidsson.
Garanterad viktnedgång
Hittills har hon coachat över 600 personer i sitt program och de allra flesta har känt sig gladare efteråt, de sover bättre och har blivit av med symtom som migrän och dålig mage. Viktnedgång är närmast garanterad så länge man håller sig strikt till upplägget.
– Jag har varit kostrådgivare i 16 år och insett att det inte finns en kostplan som passar alla. Därför utgår jag från min egen blandning av lågkolhydratkost, 5:2-dieten och periodisk fasta, olika dieter för olika veckor. Tricket är att inte ge kroppen samma upplägg hela tiden, det vänjer den sig vid.
Sina tidigare råd om att äta mellanmål har hon lämnat på grund av ny forskning.
– Det är strunt att vi ska äta var tredje timme. Jämför bara med 1970-talet, då var det inte samma hysteri kring mellanmål och drycker. Man åt tre mål om dagen, punkt. I dag äter vi ju hela tiden, går runt med snabbmat och drycker, wraps, energibarer, caffè latte, energidrycker och smoothies som kroppen inte behöver. Det är en stor förändring som skett på kort tid.
Du skriver personligt i boken om din skeva självbild, har den hindrat dig i livet?
– Ja, jag kämpar fortfarande med den trots att jag vet att den inte stämmer. När jag var yngre var jag överviktig och lade mycket energi på att tänka elaka saker om mig själv, och när det tänket satt sig så hårt är det svårt att bli av med. Men sådana tankar leder ingen vart. Det vi behöver för att klara en förändring är att tänka positivt, vi går ju från tanke till känsla till handling. Självbilden behöver kärlek, snälla tankar. Då får du energin du behöver för att orka hålla ut.
Du behöver motivation för att lyckas
Att ge sig på ett tvåmånadersprogram utan motivation och målbild är inte särskilt lönt. Du ska ha tid och möjlighet att planera, både när det gäller mat och träning.
– Det behöver självklart inte vara just nyår. Visualisera 365 dagar framåt, hur du ska må och känna dig då. Och tänk att du faktiskt kan ”misslyckas” i ungefär 65 av dem och ändå nå ditt mål, det tycker jag gör det lite enklare och roligare. När du väl unnar dig en ostbågepåse så ska du njuta av den, det gör jag. Och går du på fest eller det är storhelg så tänk likadant. 65 dagar är ganska många tillfällen att kliva utanför ramen
4 svar om detox
1. Vilka är de stora fördelarna?
– Juicing, cleansing, fasta… Detox har många namn. Syftet är detsamma, att avlasta kroppen genom att tillföra mycket antioxidanter i form av frukt och grönt och därmed bromsa gifterna och få ut fria radikaler och toxiner ur blodet. Metoden är inte vetenskaplig, men de flesta som detoxar känner en lättnad i kropp och tanke, säger Ulrika Davidsson.
2. Vilka resultat kan man få?
– Hud och hår blir piggare och rödsprängda ögonvitor klarnar. Svullnad i kroppen lägger sig. En del får ont i ländryggen, eftersom det är en plats i kroppen där de fria radikalerna samlas innan de åker ut.
3. Passar detox för alla?
– Ja, det skulle jag nog säga. Man ska dock inte vara gravid eller amma, och är du nyopererad eller ligger i influensa bör du vänta. Men de som har högt blodtryck, reumatism, hjärt-kärlproblem eller sköldkörtelsjukdom mår ofta bra av regelbunden detox i någon form.
4. Hardcore eller halvfasta – vad är bäst?
– Ska kroppen få en chans att reparera sig själv så är det lika bra att köra hardcore. Det är så begränsad tid som du fastar, max en vecka, säger Ulrika Davidsson.
AV KATARINA DANIELSSON
FOTO: SHUTTERSTOCK/TT, MALTE DANIELSSON
Läs mer:
Yogapasset som startar om och detoxar kroppen
Ny yoga, snipphälsa och smarta kläder – vi listar de hetaste hälsotrenderna 2020