Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Gunnel Freds tunga sjukdomstid: ”Lade in mig själv på psyket”

28 aug, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Gunnel Fred och Lorry-gänget.
Skådespelaren Gunnel Fred har haft en lång karriär på Dramaten, och spelat i folkkära serier som Lorry och Saltön.
Men bakom stängda dörrar har Gunnel haft stora problem med depressioner och psykisk ohälsa, och vistades en tid på psykiatrisk avdelning.
– Det var lite för djupgående för att jag skulle klara av det själv, har Gunnel Fred sagt.
Annons
Så söker du hjälp när du drabbats av depressionBrand logo
Så söker du hjälp när du drabbats av depression

Gunnel Fred håller sig kanske borta från kändisskapet, men är en av Sveriges allra flitigaste skådespelare. I 40 år har hon gjort roller på Dramaten, bland annat i Ingmar Bergmans pjäser, samtidigt som hon synts flitigt i både film och tv-serier. De flesta känner nog igen henne från Lorry, som hon gjorde tillsammans med sin gamla kärlekspartner Peter Dalle, och Saltön.

Lorry med Gunnel Fred.
Gunnel Fred med Peter Dalle, Claes Månsson, Suzanne Reuter och Johan Ulveson.

2017 var Gunnel Fred med i Stjärnorna på slottet på SVT, och berättade om sina problem med depressioner och ångest genom åren.

Annons

– Det var inte något jag mörkat inför mina närmaste, men heller inget jag pratat mycket om. Jag tycker inte om det stigma som finns kring psykisk ohälsa, även om det blivit bättre. Jag ville berätta att det finns hjälp att få, och att jag mår mycket bättre i dag, sa hon till Hälsoliv 2017.

Sökte psykisk hjälp

För Gunnel Fred var hennes barn en stor motivation för henne att ta tag i sin psykiska ohälsa.

– Jag kände att jag var skyldig både henne och mig att ta tag i det ordentligt – jag trodde i många år att jag kunde rå på det själv, men det var lite för djupgående för att jag skulle klara av det själv, sa hon till sajten.

Till slut tillbringade hon åtta veckor på en psykiatrisk avdelning, och sedan dess har hon kunnat vända sitt mående – och framför allt hantera sina depressiva perioder i tid.

– När jag äntligen tog tag i mina problem hade jag sprungit ifrån dem så länge. Till slut insåg jag att jag behövde hjälp och lade in mig själv på psyket.

Annons

Även om humorserien Lorry blivit en klassiker, är det kanske de klassiska tragedierna som Gunnel Fred ägnat mest tid under sin långa karriär.

Gunnel Fred 2023.
Gunnel Fred fick ta emot medalj av kungen 2023, för sin långa karriär.

– Det är väl det att jag inte är rädd för mörkret. Jag slogs med depressioner i ganska många år så det har funnits mycket material att ösa ur av ångest och sorg. Det är inget som skrämmer mig, tvärtom, det är som om mina erfarenheter har hjälpt mig på något sätt, har hon sagt till Dagens Nyheter.

Annons