Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

8 fantastiska växter som renar inomhusluften

02 maj, 2019 
AvFemina
Krukväxter gör hemmet till en grönskande djungel och en fröjd för ögat. Men de riktigt goda effekterna är av det osynliga slaget – många växter kan nämligen skapa en mer hälsosam inomhusluft. Här är 8 favoriter att satsa på!
Annons

Våra hem svämmar över av elektronik, sladdar och laddare. Prylar som alstrar värme och ger torr luft. Inte undra på att en dag framför datorn på det lilla hemmakontoret ofta resulterar i snustorr hy, röda ögon och huvudvärk. Det är aldrig fel att rensa luften, inte minst den vi andas hemma. Ett lättfixat hjälpmedel är att investera i gröna växter. Inte nog med att de är frodiga och skapar hemtrevnad, de suger även i sig skadliga rester av formaldehyd och bensen.

växter som renar inomhusluft
Gröna växter som benjaminfikus (längst till vänster), ormbunksaralia (krukan i mitten) och klättersparris (till höger) ökar luftfuktigheten. En anledning så god som någon att förvandla skrivbordet till en prunkande oas.

8 GODA LUFTRENARE

Svärmors tunga

Klassisk, lättskött och lättplacerad. Föredrar skugga till halvskugga men tål lite sol och vill få torka upp mellan vattningarna som gärna får vara rikliga.

Benjaminfikus

Gillar värme, sol och duschar men ska aldrig stå i vatten.

Annons

Ormbunksaralia

Värmeälskande men vill inte stå i direkt sol. Trivs som fisken i vattnet om den duschas ofta.

Banddracena

En växt som får vackrast färger om den placeras på ljus plats, undvik dock i direkt sol. Låt den torka ut mellan vattningarna, den avskyr att bli övervattnad.

Skelettsköld

Vill stå på ljus plats och i lätt fuktig jord.

Fredskalla

Lättodlad och blir ofta stor, tät och omfångsrik så länge den slipper kyla, drag och kallt vatten.

Peperomina

Vill ha ljus men inte sol, ska jämt hållas fuktig men inte övervattnas och vill absolut inte stå med rötterna i vatten. En aning svårflirtad.

Vågbladskalatea

Tycker om värme och fukt, är ingen vän av drag men uppskattar duschar.

göra egen ampel

Gör en egen ampel

Amplar går fortfarande an, även hos de mest trendkänsliga. Här har vi gjort vår egen till den skira och yviga fjäder- sparrisen. Det enda du behöver är åtta lika långa bitar jutegarn som du binder ihop i den ena änden med en till två knutar (bottnen). Bind nu samman snörena två och två en bit högre upp så att du får fyra knutar. Ytterligare en bit upp ska du binda samman två och två snören. Samla ihop alla åtta nästan högst upp med först en knut och sedan ytterligare en knut högst upp så det blir en ögla att hänga upp ampeln i.

krukväxter som renar inomusluften
I fönstret frodas från vänster: skelettsköld, banddracena och en svärmors tunga. På serverings-vagnen en silverkalla och längst bort mot väggen en fiolfikus. Alla suveräna luftfuktare – och luftrenare.

Sätt växterna vid fönstret

Fönsterkarmar belamrade med krukväxter kan i ärlighetens namn vara ”sådär”, men också precis hur vackert som helst. A och O är att växterna inte hindrar ljusinsläppet helt och hållet och att det finns ett visst tema -antingen i färgskalan, formen eller materialvalet på krukorna. Men inga krukor i världen kan rädda arrangemanget om växterna har gett upp, döda krukväxter gör ingen glad. Rent praktiskt är det en fördel om krukorna inte står så tätt, det ska vara lätt att komma till med dammtrasan och torka upp spill från vattenkannan.

luftrenande växter
Det är så lätt att bara säga en grön växt utan att tänka på att varje sort är något fantastiskt i sig. Titta på bladen, färgen och växtsättet. Naturen är ett under av kreativitet.

Låt grönskan spegla sig

Speglar och gröna växter är som gjorda för varandra och ger alltid en extra dimension åt rummet. I fokus prunkar en hängsparris, som i sin ungdom växer uppåt för att sedan med ålderns rätt låter sina mjuka grenar hänga graciöst neråt. Den gillar ljus men inte sol och flyttar gärna utomhus under sommaren. Strax nedanför hänger en liten peperomia. I krukan står en paraplyaralia, en robust växt som tål det mesta.

AV PERNILLE ALBERGS

FOTO NICK DEGN/STÖJ FOTO/ALL OVER PRESS

KÄLLA: MILJØSTYRELSEN och www.videnskab.dk

Läs mer:

Annons