Louise tappade håret – hjälper nu andra med sina peruker

05 mar, 2024 
AvAino Oxblod
FotografPrivat.
Louise Sköld grundare av BHBD
Som 20-åring vaknade Louise Sköld upp en morgon och hade tappat hälften av allt sitt hår på huvudkudden – hon hade drabbats av alopecia.
I dag driver hon ett perukföretag som hjälper andra kvinnor som förlorat sitt hår.
– Det var en tuff period, men banade också väg för hela mitt framtida liv, säger hon.
Annons
5 ikoniska kändisaccessoarerBrand logo
5 ikoniska kändisaccessoarer

Louise Sköld var bara 20 år gammal när hon tappade håret för första gången. Hon hade utbildat sig till frisör och flyttat till Oslo, där hon, i likhet med många andra unga kvinnor, levde en väldigt aktiv livsstil. Hon hade egen frisörsalong, tränade, umgicks med vänner och festade.

Under en period märkte Louise att hon började tappa allt mer hår, men reflekterade inte särskilt mycket kring det – tills hon inte kunde ignorera det längre.

– Jag började tappa allt mer hår, och trodde att jag bara var i en period där jag hade mer håravfall. Men sen gick det från en natt till en annan, och jag vaknade upp med halva mitt hår på kudden. Det var väldigt obehagligt.

Under frisörutbildningen hade Louise som hastigast fått lära sig om alopecia, men visste inte mycket om det, och trodde inte att det skulle drabba henne. När hon hade tappat håret på hela nedre delen av huvudet trodde hon att hon hade drabbats av en farlig sjukdom.

Annons

– Jag trodde typ att jag hade fått cancer eller var jättesjuk. Det var många tankar som snurrade innan jag fick veta vad det var.

Tappar håret när hon är stressad

Läkarna konstaterade att hon hade drabbats av alopecia, men kunde inte säga om Louise någonsin skulle få håret tillbaka, eller hur lång tid det i så fall skulle ta. Det forskas en del på alopecia, men fortfarande är det mycket forskarna inte vet om den autoimmuna sjukdomen, som är vanligare hos kvinnor än hos män. Louise insåg själv att håravfallet gick att koppla till att hon var utarbetad och hade pressat sig själv för hårt – och märker det här än i dag, 15 år efter att ha drabbats av alopecia.

När Louise hade tappat stora delar av sitt hår var det en process på över två år innan hon fick sitt hår tillbaka. Hon drog ner på stressen och ändrade sin kost. Att håravfallet är kopplat till stress är en slutsats Louise har gjort själv, då hon märker att det kan komma tillbaka när hon har stressigare perioder i livet. Hon tappar då håret fläckvis, ofta i nacken och ovanför öronen.

Annons

– Jag tappar fortfarande hår i perioder. Jag har också psoriasis, och båda blir värre när jag stressar och inte tar hand om mig själv. Men det har aldrig varit så som det var första gången, vilket jag är väldigt glad för.

Sjukdomen gjorde att Louise utvecklade ett intresse och en passion för peruker och löshår.

– Jag var så ung då och jobbade i hårbranschen, där man ska visa sitt eget hår varje dag. Det var totalpanik. Det var en tuff period, men banade också väg för hela mitt framtida liv, så inget ont som inte för något gott med sig. Att få göra det jag gör i dag är helt otroligt, hur man får hjälpa och förändra människors liv till det bättre.

2014, efter att ha flyttat tillbaka till Sverige, startade Louise ett företag som blev distributör för hårförlängningarna Hairtalk, i dag de mest populära hårförlängningarna i landet.

Så småningom insåg Louise dock att det fanns ett hål på marknaden – det saknades moderna peruker. De peruker som fanns att köpa var antingen av lägre kvalitet eller i omoderna frisyrer.

Annons

– I Hollywood använder man peruk oftare än man färgar håret, men en sådan bra peruk kan kosta upp mot 100 000 kronor. Så vi började fundera hur vi kan göra peruker i bra kvalitet, som ser ut som att den kostar 100 000 kronor, men till ett bra pris. Det var där tankarna började.

Vill hjälpa andra med sina peruker

De tankarna resulterade i att hon grundade företaget Big hair big dreams – BHBD – 2016, men det dröjde till 2020 innan deras första produkt lanserades. Louise beskriver företaget som sin passion och bebis, och konstaterar att det tog flera år innan hon kände sig redo att lansera den första produkten. Att hitta en fabrik som arbetade för god arbetsmiljö och liten klimatpåverkan var viktigt för henne, men gjorde också att det tog tid.

BHBD peruk
BHBD gör peruker i alla olika stilar.Foto: BHBD.

I dag har perukföretaget expanderat, och säljer nu både peruker i olika frisyrer samt hårförlängningar. På så sätt kan de följa kundernas hela resa för att växa ut håret.

Annons

– Det bästa som finns är när folk säger att perukerna har fått dem att känna sig som sig själva igen, det är min drivkraft. Att tappa håret kan vara som att tappa en del av sin identitet, det första man ser på andra är deras ansikte och hår. Många med cancer tycker att det jobbigaste är att tappa hår, för då ser andra hur sjuk man är. Att få hjälpa människor genom en sådan period känns viktigt.

BHBD utbildar också frisörer i att ta hand om peruker, och lånar ut peruker till fotograferingar som ett sätt att marknadsföra sig själva – samtidigt som de vill bryta stigmat kring peruker.

– Om du är en 13-årig tjej utan hår är det skitjobbigt, men om du ser en influencer som du följer ha en peruk blir det kanske inte lika jobbigt att ha peruk längre. Vi vill ändra stigmat kring peruker. Det är väldigt roligt att få arbeta med att få bort stämpeln kring var peruker en gång varit.

Louise Sköld säger att hon själv inte längre känner samma oro för att hennes alopecia ska blossa upp igen.

– Om jag skulle tappa allt mitt hår igen så är jag inte längre rädd, för jag vet att jag kan använda peruker, så jag behöver inte oroa mig.

Lilian drabbades av alopeciaBrand logo
Lilian drabbades av alopecia
Annons