Smyckesdesignern Charlotte Lynggaard i stor intervju

05 jan, 2024 
AvJenny Fredriksson
FotografAnders Overgaard
Intervju Charlotte Lynggaard.
Familjen först är det motto som genomsyrar Charlotte Lynggaards kreativa arbete som huvuddesigner på det danska smyckesmärket Ole Lynggaard. Hennes unika smycken har en stor fanskara bland tjusiga kungligheter, glittriga celebriteter och hippa influerare.
Annons
Klassiska smycken värda att investera iBrand logo
Klassiska smycken värda att investera i

Charlotte Lynggaards värme och passion för sitt yrke är nära sammanflätat med familjen. Det märktes inte minst när Ole Lynggaard, det företag hennes far grundade, firade 60 år med ett hejdundrade kalas med hela familjen och alla nära och kära i Köpenhamn i somras.

Charlotte Lynggaard

Gör: Smyckesdesigner på danska Ole Lynggaard.

Familj: Mor och far Ole och Karin Lynggaard, maken Michel Norman och barnen Sofia, Laura och Julius.

Ålder: 57 år.

Bor: I en villa i Skodsborg norr om Köpenhamn.

Vad betyder jubileet för dig?

– Det är naturligtvis mycket speciellt för mig och hela familjen. Vi har gått igenom vårt arkiv och återupptäckt så många fotografier, skisser och unika smycken från de senaste sex decennierna som speglar varumärkets fantastiska historia. Jag är mycket stolt över vad företaget har uppnått de senaste sextio åren. Vi drivs av hantverk och design – det är hjärtat i allt vi gör. Min far startade företaget 1963 och min bror och jag har jobbat där hela våra liv. Nu har även tredje generationen börjat, med min dotter Sofia som släpper sin första smyckeskollektion.

Annons
Charlotte Lynggaard.
Charlottes kreativa ådra genomsyrar allt hon gör.

Hela familjen Lynggaard är med i företaget Ole Lynggaard

Vilket är ditt mest älskade smycke?

– Alla mina smycken är mycket speciella för mig. Jag lägger min själ i varje smycke, och därför är alla mina smycken mycket personliga och blir en del av mig. Jag är lyckligt lottad som har lyxen att kunna leka med olika typer av stilar och designer, och jag älskar att kombinera olika smycken på lekfulla sätt. Men jag bär ofta diamantörhängen som jag gjorde av en hjärtformad diamant som min man gav mig för många år sedan.

Annons
Ole Lynggaard Snake-kollektionen.
Ett av Charlottes favoritsmycken: ett armband från den sago­lika Snake-kollektionen.

Och jag älskar också armbandet Snakes som min far gav mig i present. Det är viktigt för mig att ett smycke aldrig får kännas onaturligt. Det måste vara bekvämt och spegla ens personlighet.

Charlotte Lynggaard och Ole Lynggaard.
Charlotte med sin pappa Ole Lynggaard, som grundat företaget.

Dina ”måsten” för en bra fest?

Annons

– För mig handlar det om att skapa en trevlig, avslappnad och bekväm atmosfär där gästerna känner sig välkomna. Att duka upp ett vackert bord är också en av mina favoritsysslor. Jag inkluderar alltid element från naturen och dekorerar bordet med färska blommor eller grenar från min egen trädgård. Jag använder alltid olika typer av linnedukar, gärna vintage, och linneservetter. Även för en liten middagsbjudning lägger jag ner möda på att skapa olika teman för att skapa en viss atmosfär. För mig handlar det om att anstränga sig för sina nära och kära.

Familjen Lynggaard bakom smyckesmärket Ole Lynggaard.
Hela familjen är med i företaget och barnen Julius, Sofia och Laura är alla i engagerade i firman.
Annons

Vem är din favoritdesigner inom inredning och mode?

– Dansk design och arkitektur är en stor inspiration för mig. Den är klassisk och minimalistisk men full av eleganta detaljer. Kläder från Mark Kenly Domino Tan, möbler från Poul Kjærholm och stolar från Wegner är utmärkta exempel på det. För mig är den nordiska och rena estetiken själva essensen, men jag adderar gärna lekfulla detaljer och färger med inspiration från hela världen beroende på var jag är i livet. Jag skulle säga att jag är en minimalistisk bohem.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons