Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Siamesiska tvillingsystrarna separerades – så lever de i dag

12 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografFacebook,
Heather Delaney födde siamesiska tvillingar.
När Abby och Erin Delaney föddes satt de ihop med sina huvuden, och föräldrarna fick höra att de hade 2 procents chans att överleva en separation.
Mot alla odds överlevde de siamesiska tvillingarna operationen – så här lever de i dag!
– Vi vill visa att det kan fungera att separera och att de kan leva friska och glada liv, säger mamma Heather till People magazine.
Annons
6 kändisar med okända tvillingarBrand logo
6 kändisar med okända tvillingar

Heather och Riley Delaney hade gift sig bara två månader tidigare när de upptäckte att Heather var gravid. Vid det första ultraljudet fick Heather veta att hon väntade tvillingar – men läkarna misstänkte att något inte stod rätt till, och hänvisade paret till en specialist.

Specialisten kom med ett besked som de blivande föräldrarna aldrig hade kunnat räkna med: de väntade siamesiska tvillingar. Bebisarna i magen satt ihop med sina huvuden, något som bara händer i några procent av fallen med siamesiska tvillingar.

– När vi först fick veta det blev vi chockade, vi visste inte vad vi skulle tänka. Det är något man bara ser på tv, jag trodde inte att det faktisk hände människor, har Heather sagt.

Paret fick veta att tvillingarna bara hade två procents chans att överleva, och Heather fick göra olika tester för att läkarna skulle få så mycket information som möjligt, och på så sätt förhoppningsvis kunna rädda tvillingarnas liv.

Annons

– Alla försökte hitta bästa sättet att ta hand om våra flickor när de föddes, säger Heather.

Föddes för tidigt – opererades flera gånger

Efter upptäckta komplikationer vid vecka 26 blev läkarna oroliga, och höll henne under observation. Och den 24 juli 2016, tio veckor före beräknat födelsedatum, föddes tvillingarna Abby och Erin.

– Läkarteamet hade förberett med syrgastuber och allt möjligt åt dem, men när de föddes så kom de ut och grät, säger Heather.

I oktober gjordes den första operationen för att kunna separera tvillingarna, och de kommande fem månaderna följde flera operationer. Den sjätte juni 2017, mer än tio månader efter deras födsel, kunde tvillingarna till slut separeras under en omfattande 11 timmar lång operation.

När de två dygn efter operationen fick veta att det hade gått som det skulle, kände Heather att hon ”äntligen kunde andas”. Tvillingarna skrevs ut efter fem månader.

Annons

Så lever tvillingarna i dag

I dag är Abby och Erin sju år gamla, och har precis gått ut förskoleklass. På grund av de omfattande huvudoperationerna har det utvecklats i lite olika takt – Erin har kunnat gå sedan hon var fem år gammal, och Abby har precis börjat lära sig.

Heather vill visa världen, och framför allt föräldrar i samma sits, att det kan sluta lyckligt med separationer av siamesiska tvillingar.

– Det har alltid varit vårt mål att dela vår historia och försöka nå föräldrar som har samma typ av graviditet som vi hade, för att ge dem hopp. Vi vill visa att det kan fungera att separera och att de kan leva friska och glada liv, säger hon till People.

Annons