Trendar: InredningMat och dryckResor

Då får du fortsätta använda gamla lysrör – trots nya förbudet

01 mar, 2023 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Byta lysrör
Det är dags att pensionera dina gamla lysrör, enligt ett nytt EU-direktiv.
Förbudet har redan börjat gälla men det finns ett kryphål.
Då kan du kringgå förbudet.
Annons
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa

I år ska vi i Sverige sluta använda lysrör med kvicksilver. Enligt Energimyndigheten rör det sig om totalt ungefär 17 miljoner armaturer utspridda över landet. De allra flesta sitter i offentliga miljöer så som skolor, kontor och industrier men också i privata bostäder – som hemma över diskbänken.

Förbudet började gälla från och med den 24 februari 2023.

Därför förbjuds lysrör med kvicksilver

Anledningen till att lysrör med kvicksilver förbjuds är att kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna. Ämnet utgör ett hot för miljön men också människors hälsa. Kvicksilver är en så kallad lättflyktig metall som innebär att den kan spridas långa sträckor via luften som kvicksilverånga. Den bryts dessutom inte ned utan samlas i mark, vatten och levande organismer.

EU har sedan 2006 stegvis fasat ut kvicksilver och användningen är redan begränsad. Däremot har det fram till nu varit tillåtet att använda kvicksilver i vissa lampor och lysrör eftersom det inte funnits energieffektivare alternativ.

Annons

Men nu när det finns bättre alternativ är lysrör med kvicksilver energislukare. De nya led-lamporna är mycket energieffektivare vilket ger lägre energikostnader.

– Elanvändningen minskar med omkring 50 procent jämfört med vanliga lysrör, säger Peter Bennich, rådgivare på Energimyndigheten till Nyheter24.

Då behöver du inte byta ut lysrören

Byta lysrör

Men trots att alla nu uppmanas att byta sina lysrör med kvicksilver så blir det inga påföljder om man låter bli. Det är nämligen okej att lysrören sitter kvar exempelvis ovanför diskbänken eller i garaget tills de slutat att fungera. Även butiker och leverantörer får sälja slut på sina lager.

Däremot är det viktigt att ta hand om lysrören som innehåller kvicksilver på rätt sätt när man väl byter ut dem till ledlampor.

— När man byter är det jätteviktigt att ta gamla lampor med kvicksilver till en återvinningscentral och vara försiktig så att de inte går sönder säger Peter Bennich.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Se 5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
Se 5 snackisar från veckan som gått
Annons