Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Man behöver inte vara vegetarian…

04 mar, 2014 
AvFemina
Annons
David Frenkiel och Luise Vindahls härliga bok Green Kitchen Stories Läckra vegetariska vardagsrecept (Norstedts)

Rödbetsbourguignon
(4 personer)

2 msk kallpressad olivolja

1 gul lök, hackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

8 små rödbetor, skalade och skurna i klyftor

6 morötter, skurna i stora bitar

3 lagerblad

2 timjankvistar

havssalt och nymalen svartpeppar

2 msk tomatpuré

2 1/2 dl rödvin, ta veganvin om du är vegan

5 dl grönsaksbuljong

400 g puylinser (5 dl)

1 liter vatten

en nypa havssalt

2 msk kallpressad olivolja

2-3portabellosvampar, skivade

10 skogschampinjoner

10 pärllökar, skalade

2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten

Till garnering:

några timjankvistar, bladen repade

Till servering:

rotfruktsmos är ett gott tillbehör, se recept här nedan

Beredning:

Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull eller stekgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg i rödbetor, morötter, lagerblad, timjan, salt och peppar och stek i 5 min. Rör om då och då. Rör ner tomatpuré, rödvin och buljong. Sjud på låg värme i 20 min. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15-20 min. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ åt sidan. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ åt sidan. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 min. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering. Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över. Servera ev rotfruktsmos till.

Annons

Rotfruktsmos
(4 personer)

1 kg sötpotatis, palsternacka och kålrot

3/4 dl olivolja

rivet skal och saft av 1 citron

en näve färsk koriander eller bladpersilja

1 1/2 dl grovhackad mandel eller pekannöt

havssalt och nymalen svartpeppar

Beredning:

Skölja och skala rotfrukterna. Skär dem i mindre bitar och koka dem sedan mjuka i vatten, 15-20 min. Häll av vattnet men spara lite. Tillsätt olja, citron, koriander/persilja, nötter och kryddor och mosa ordentligt med en potatisstöt. Vispa sedan med en träslev och tillsätt så mycket av det sparade kokvattnet att moset får önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Foto JOHANNA FRENKEL

Annons