Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

39 år gamla väskan sägs vara årets modeinvestering 2023 – historien bakom

12 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Ska du köpa en ny väska 2023? Se hit! Här är väskan du ska satsa på om du vill göra en bra investering
Annons
5 smarta tips på hur du packar semesterväskanBrand logo
5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

Sommaren 2023 är Pradas nylonväskor fortfarande lika eftertraktade som de var för 40 år sedan. Faktum är att de verkligen har fått en ikonisk status tillsammans med klassiker som Hermes Birkin, Mulberrys Alexa och Fendis Baguette – i handväskornas hall of fame.

Det verkar inte heller finnas någon stopp för väskans supercomeback – förra året utsågs Pradas Re-nylon- Re-edition 2000-miniväska till sajten Lysts ”Årets handväska”, efter att sökningar på väskan ökat med hisnande 131 procent. Och det är inte allt! Visningarna av hashtagen #pradanylonbag på TikTok är, i skrivande stund, uppe otroliga 4,2 miljoner.

Annons

Sedan Prada först släppte sina okonventionella Pocono-nylonväskor 1984, har varumärket drivit på för att bevisa att lyx kan gå hand i hand med praktiska funktioner. Och 2023 är detta mer aktuellt än någonsin. Efter pandemin är en funktionell garderob ett måste för många. Kort sagt: casual har blivit coolt igen. Modebilden består nu, vid sidan av mer klassiska plagg, av streetwear-inspirerade plagg och accessoarer såsom bucket-hattar, sneakers och träningsoveraller. Pradas nylonväska är det perfekta tillbehöret att lägga till den mixen.

Annons

Historien bakom Pradas nylonväska

Vela-ryggsäcken skapades 1984 och var den första produkten som släpptes som en del av Miuccia Pradas innovativa nylonsortiment. Väskan är i industriell stil, komplett med D-ringfästen och märkets trekantiga metalllogotyp. Den var helt annorlunda jämfört med de konventionella läderväskor som lyxmärken som Louis Vuitton och Chanel tillverkade vid den tiden. Väskan var till och med ett radikalt drag för Prada själv, som hade blivit känd för sina konservativa retrosnitt och signaturtillbehör i Saffiano-läder.

Det vattentäta materialet som väskorna är tillverkade av användes tidigare för att tillverka italienska militärtält under andra världskriget och hade, innan Prada tog in materialet, bara använts i modesammanhang någon enstaka gång, då som fodertyg. Den högkvalitativa, kraftiga nylonen fascinerade den traditionella men experimentella Miuccia Prada och bidrog till att märket vann en yngre publik, en publik som var outnyttjad av hennes föregångare.

Annons

Under åren har nylonväskorna gått upp- och ned i popularitet. Men de spås vara en säker investering. Anledningen? De är hållbara, går att sälja vidare på andrahandsmarknaden och är dessutom användbara. Både till vardag och till fest.

Flera kändisar har hakat på trenden, däribland Kaia Gerber, Kendall Jenner, Bella Hadid och Dua Lipa.

Annons