Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Snygga retrostilen är tillbaka – spana in stora trenden

09 aug, 2023 
Virkade plagg trend
Virkat, virkat virkat!
Den stora 60- och 70-talstrenden är tillbaka, och på modescenen råder det fullkomlig virkningsfeber.
Spana in åtta snygga looks och stylingtips med virkade plagg här!
Annons
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänningBrand logo
Från trasiga jeans till Alice Bah Kuhnkes ELLE-galaklänning

Hantverk av olika slag har varit särskilt hett de senaste åren, och står definitivt fortfarande på tapeten. Men det står också helt klart att årets hetaste hantverkstrend stavas virkat, som en flört med 1960- och 1970-talets bohemstil – som vi också exempelvis har sett i återkomsten av fransar.

I sommar har det bjudits på många exempel på virkat på såväl catwalken som på streetstyle-scenen; alltifrån virkade maxiklänningar och kjolar till virkade toppar och accessoarer.

Annons

Och den virkade trenden hör definitivt inte bara sommaren till, utan modet följer även med oss in i hösten. Det som är särskilt härligt med virkade plagg är nämligen att de är utmärkta för att styla lager på lager. En virkad skjorta, klänning eller kjol kan med fördel bäras över exempelvis en långärmad tröja och ett par jeans – och voilà så har outfiten livats upp rejält.

Här har vi samlat åtta snygga looks och stylingtips med virkade plagg att inspireras av!

Virkad klänning

Virkad klänning
Danska modeprofilerna Tippi-Maya Hogh och Chloé Monchamp.

Den virkade klänningen kan du bära i alla sin enkelhet och låta den tala för sig själv. Med ett par rejäla underkläder som får skymta fram känns looken mer vågad, men klänningen kan också stylas över tröja och byxor.

Annons

Färgglatt set

Matchande set

Ett matchande set känns alltid kul, och ser genomtänkt ut utan någon större ansträngning. Satsa på ett färgrikt sådant för att lysa upp tillvaron lite extra!

Virkad kjol

Virkad kjol

De semitransparenta kjolarna, och däribland de virkade med stora öglor, har blivit riktigt populära på sistone. Likt den virkade klänningen kan den stylas med en rejäl trosa undertill, men det går också att känna sig mer klädd i den. Med ett par byxor eller strumpbyxor under kjolen blir den mindre avslöjande, men med en längre kavaj eller kappa som täcker baktill kan du också få till ett slags mellanting.

Annons

Hantverksväska

Virkad väska
Köpenhamnsbaserade modellen Olivia Weile Ottosen.

Ett enkelt och roligt sätt att bära den virkade trenden på är med en virkad väska. Gör man lite research så går det att hitta många småskaliga tillverkare av virkade väskor och påsar, men det kan också vara ett kul höstprojekt att skapa en egen. Du kan exempelvis hitta handgjorda väskor från svenska modemärket Our Legacy, Stockholmsbaserade Lì per lei, eller danska Eddabags, som går att hitta i Södermalmsbutiken Pompa the shop.

Konstnärlig topp

Virkad topp
Brittiska medieprofilen Jessie Mae Alonzo.

En stor trend när det kommer till virkat är mer oregelbundna och intressanta former. Satsar du på virkade plagg med kreativa uttryck kan de kombineras med basplagg i flera lager i höst – för att både hålla värmen och stilen. Den iögonfallande toppen kan till exempel bäras ovanpå en svart polotröja.

Annons

Balaclava med mormorsrutor

Virkad balaclava

Mormorsrutor är vi nog många som förknippar med virkat, och numera syns de inte bara på hemgjorda lapptäcken utan även på det senaste modet. Satsa på en mysig huva eller balaclava, som kan komma att bli höstens smartaste accessoar. I vårt avlånga land kan ju huvudbonaden inte bara bäras under ruggiga höstmånader, utan också hela vintern samt ihop med vårjackan en kall vårvinterdag.

Virkad kofta

Virkad kofta

Koftan är ett plagg som har blivit riktigt hett igen. Bland streetstyle-looks syns de ofta korta, eller lite uppknäppta. Varför inte slå två trendflugor i en smäll och bära en virkad kofta?

Annons

Bohemisk skjorta

Virkad skjorta

Även skjortan är ett plagg som gärna får komma i virkat just nu. Styla den precis som du skulle ha gjort med din vanliga bomullskjorta, så får du en snygg vardagsoutfit.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons