Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Rosa Körberg försvann från rampljuset efter krisen

03 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Rosa Körberg i Attack.
Tommy Körbergs syster Rosa Körberg var bara 18 år när hon blev sångare i Attack, som snart fick megahiten Ooa hela natten.
Men efter framgångarna kom bakslaget – när artisten hamnade i en ekonomisk kris.
– Jag fattade ju inte att jag skulle betala skatt på pengarna, berättar hon för Expressen.
Annons
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar påBrand logo
80-talets största artister – som vi fortfarande lyssnar på

När ens halvbror är 13 år äldre Tommy Körberg är musik och artisteri en självklar del av uppväxten. Därför är det kanske inte konstigt att Rosa Körberg bara 18 år gammal blev frontkvinna i bandet Attack, efter att ha svarat på en kontaktannons och sagt upp sig från sitt vanliga jobb. Bandet fick snabbt dunderhiten Ooa hela natten och succén var ett faktum.

Framgångarna innebar stora förändringar för Rosa Körberg, berättar hon i en intervju med Expressen.

– Det var en enorm glädje att jag kunde försörja mig på musiken. Det var fantastiskt och chockartat. Plötsligt var jag jätterik. Jag gick bara upp till skivbolaget så fick jag en royaltycheck.

Hon började lägga pengarna på saker hon aldrig kunnat köpa förut – riktig 80-talslyx som sportbil, telefonsvarare, en videoapparat och till och med en kakadua.

Annons

Fick restskatt på 25 000 kronor

Men bakslaget kom när artisten insåg att hon hade missat en liten detalj – hon skulle ju skatta på pengarna också. Något hon inte fick veta förrän hon läste i tidningen att hon hade 25 000 i restskatt, något som var väldigt mycket pengar för en ung person på 80-talet.

– Jag betalade tillbaka så mycket jag kunde och sedan skrevs det av, säger Rosa Körberg till Expressen.

Efter den ekonomiska krisen vände lyckan för Rosa – bandet hade svårt att leva upp till Ooa hela natten-succén, och splittrades så småningom. Artisten försvann från rampljuset, och började jobba som croupier på nattklubb, något hon skämdes mycket för när folk kände igen henne.

– ”Kolla, där är ju Rosa Körberg, varför står hon här?” Jag åkte in i en period där jag tyckte att det var pinsamt att behöva erkänna att jag inte kunde leva på musiken. Det var runt 85–86, berättar hon för tidningen.

I dag har Rosa Körberg en egen redovisningsfirma, något hon arbetat med i många år. På fritiden har hon en trio med sin man, och hoppar även in som sångerska i andras band.

Annons