Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så kan du göra ekonomiska klipp – samtidigt som du också minskar matsvinnet

20 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPEXELS, Too good to go
Vill du spara pengar – och samtidigt leva livet lite mer hållbart? Då ska du kolla in appen Too Good To Go! Minska matsvinnet, och spara pengar på samma gång.
Annons
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina KlüftBrand logo
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft

Butiker, restauranger och bagerier har länge brottats med ett problem: vad gör man med överbliven mat, eller mat som snart går ut och som fortfarande går att äta, men inte riktigt att sälja för samma pris som tidigare? Under årens lopp har tonvis med bruna bananer, halvhårda limpor och produkter med kort datum slängts. Matsvinnet har varit enormt. Enligt Livsmedelsverket är matsvinn ”mat som går bra att äta men av olika anledningar inte äts eller dricks upp”. Den allra största delen av matsvinnet uppstår i hushållen, men mat slängs i onödan i hela livsmedelskedjan av många olika skäl. Det behövs också en mängd åtgärder för att komma åt problemet och ja, det viktigt att alla bidrar och drar sitt strå till stacken.

Annons

Att minska svinnet – ett mål i Agenda 2030

Att minska matsvinnet i världen är ett viktigt bidrag till klimatet, därför har FN som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Men, hur kan man själv göra, för att hjälpa till? Nu finns ett företag som vill minska svinnet, bidra till en mer hållbar livsmedelskonsumtion och samtidigt också få konsumenterna att spara lite pengar.

Too Good To Go är världens största maträddar-app. En app som gör det enkelt för användare och företag att ta tillvara på överskottsmat genom att sälja den mat som riskeras att slängas i slutet av dagen – till en tredjedel av priset. Too Good To Go-anslutna företag finns över hela Sverige och bland de anslutna märks butiker, bensinstationer, restauranger och bagerier.

Too Good To Go – grundades i Danmark

Danska Too Good To Go klev in på den svenska marknaden 2020. Bolagets app fanns, redan då, i ett flertal europeiska länder. Sammanlagt hade användarna då, för tre år sedan, räddat närmare 39 miljoner måltider. I dag är siffran hisnande 220 miljoner! Too Good To Go startade, som sagt, i Danmark år 2016. Detta utifrån en frustration över att en tredjedel av all världens mat slängs.

Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.
Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go.

Men, hur funkar det då? På bagerier, kaféer och restauranger finns i regel en enda kasse att välja på i dag, men då det kommer till matbutiker kan man, inte sällan, välja mellan flera olika kategorier.

Annons

– Det kan vara till exempel en frukt och gröntkasse, en bröd och fikakasse, en mejerikasse, eller kanske en blandkasse, förklarar Too Good To Gos Sverigechef Sofia Edholm.

Sedan starten 2016 har Too Good To Go testat ett flertal olika modeller och kommit fram till att just överraskningspåsar är den strategi som de kan rädda mest mat med.

– Överraskningsmomentet har visat sig vara en av anledningarna till att folk tycker att det är roligt att handla. Lite som ett klimatsmart kinderägg, man vill ha en present och samtidigt göra gott, slår Sofia fast.

Och en bonus: samtidigt som kunderna minskar svinnet minskar också utgifterna. Påsarna är ju, som sagt, betydligt billigare än vad produkterna i dem är på butikshyllorna – där de säljs till fullpris.

– Vi ser att allt fler är med och räddar måltider, en win-win situation både för plånbok och miljö. Krympande plånböcker och stigande matpriser har mycket att göra med detta, men vi hoppas även att svenskarna drivs lite extra av vetskapen om att man samtidigt gör miljön en tjänst, säger Sofia.

Matsvinnsappar att kolla in 2023

Det finns givetvis fler matsvinnsappar att kolla in just nu. Exempelvis dessa:

1. Karma

2. ResQ Club

3. Matsmart

4. Olio

Annons