Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept på skaldjurssoppa

20 nov, 2015 
AvFemina
Fynda från oss: Klassisk Höganäs-skål – perfekt till kräftskivan!
Annons
Recept-skaldjurssoppa
Lite pillig att göra, men väl värd besväret, lovar kocken.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

SKALDJURSSOPPA

(4 personer)
500 g räkor med skal
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk rapsolja
8 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
2 potatisar
salt och peppar
8 pilgrimsmusslor
1 nät med blåmusslor
4 havskräftor
Dressing:
3/4 dl olivolja
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
4 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 dl hackad persilja
salt och peppar

Beredning: Skala räkorna och spara skalen. Skala och finhacka lök, vitlök och morot. Hetta upp oljan till ca 180° i en kastrull. Lägg ner räkskalen, det ska fräsa till ordentligt när de åker ner, och lägg på locket. Låt stå och fräsa i 3–4 min. Tillsätt lök, vitlök, morot, buljong, vin och tomatpuré. Låt koka på svag värme i ca 20 min. Sila ner buljongen i en kastrull och tillsätt potatisen i små bitar. Låt koka i ytterligare 15 min utan lock.

Annons

Salta och peppra pilgrimsmusslorna och stek dem på hög värme i lite rapsolja i en stekpanna, max 1 min på var sida.

Rengör blåmusslorna och släng dem som inte stänger sig när du knackar dem på skalet. Koka upp 1 dl vatten i en kastrull, lägg i musslorna och koka i 3–4 min under lock så att de öppnar sig. Häll musselspadet i grytan med räkbuljongen. Mixa soppan slät.

Dressingen: Hetta upp oljan i en stekpanna. Tillsätt finhackad chili och vitlök. Låt puttra på svag värme i 3–4 min utan att vitlöken får färg. Ta bort från värmen och blanda ner persilja. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp räkor, havskräftor, pilgrims­musslor och blåmusslorna i varma sopp­tallrikar och häll soppan över. Ringla över dressingen.

AV JAN-ERIK HAGBOHM

FOTO HELÉNE LINSJÖ

Den vackra skålen i stengods rymmer 2,5 liter och håller maten varm riktigt länge. Tål både maskindisk och mikrovågsugn!

Annons