Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så ska du göra för att allt på grillen ska bli färdigt samtidigt

18 maj, 2017 
AvThowe Wagner Larsson
Kött, fågel, fisk, grönsaker... Vad ska man grilla först? Och vad går fortast att grilla? Vi ger dig svaret så du slipper ha en rå kycklingbit, överstekt ryggbiff och sotiga grönsaker vid middagsbordet.
Annons

Alla som någon gång har varit ansvariga för grillen när ett sällskap önskar olika typer av mat vet hur svårt det kan vara att få till varje önskemål. Risken är stor att vissa råvaror ligger för länge på grillen och blir torra eller att de läggs på för sent och istället fortfarande är råa när resten är klart.

Vi frågade Niklas Odin som är köttmästare på restaurang Vassa Eggen i Stockholm om råd.

– På Vassa Eggen där jag jobbar använder vi oss av en Jospergrill som är en kombinerad grill och ugn. Vi brukar stoppa in fågeln i ugnen på kvällen och låta den grillas långsamt under natten tills vi kommer på morgonen.

Om du vill ha inspiration för vad du ska lägga på grillen har vi samlat våra bästa grillrecept här.

Att låta fågel, som kycklingfilé, grillas långsamt är ett smidigt sätt för att behålla köttsaften och smaken. Lägg gärna på fågeln på grillen tidigare än resterande råvaror och låt den grillas indirekt under en längre tid.

Niklas tips om vad som ska läggas på grillen först:

1. Fågel

2. Nötkött

3. Vissa grönsaker som ska grillas på hög värme (som paprika och sparris)

4. Fisk

5. Grönsaker som är späda (som tomater och champinjoner)

Den här listan är en enkel måttstock men skillnader som tjocklek kan givetvis spela roll för hur lång tid de olika råvarorna tar att grilla.

Läs även Grilla utan kött – prova Paul Svenssons recept

Annons