Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Hajpade skönhetsprylarna alla pratar om just nu

09 okt, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Jade roller.
Elektriska manicker i all ära men just nu är handdrivet hetast i badrummet. Här är guiden till hajpade nygamla hudvårdsverktyg som gua sha, ansiktsroller och koppning.
Annons
Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigtBrand logo
Mogen hy: Så täcker du pigmentfläckar snabbt och smidigt

Redan för många tusen år sedan använde man i Asien verktyg som kunde väcka huden till liv, släppa på spänningar och minska svullnader. Det har dock tagit sin lilla tid för de här gamla traditionerna att hitta hit. Men nu är det fler som upptäcker allt från gua sha till koppning. Inte särskilt konstigt då det kan ge både välbefinnande och finare hud.

Marie Jansson, grundare av märket Curam, fick tips om koppning efter att ha haft ont i kroppen och mycket spänningar länge. Hon började gå hos en massageterapeut som utförde behandlingen. Men så fick hon ett par koppar av en kompis som rest i Asien och började använda dem själv.

– Jag tog med dem på en resa till Åre och använde i duschen efter skidåkningen. Det var toppen för återhämtningen. Sedan började jag använda dem när jag satt framför datorn länge, som ett sätt att minska på spänningarna.

Massage av ansiktet med hjälp av en jade roller.
Massage av ansiktet med hjälp av en jade roller.

Problemet var att kopparna både var fula och lätt kunde misstas för sexleksaker. Det gjorde att Marie inte ville ha dem framme. Hon började fundera på hur man kunde lösa det och tog helt enkelt fram egna. Det blev starten på Curam.

Annons

– Koppning är en flera tusen år gammal metod men nu finns också en design som inspirerar till att använda den.

Googlar du gua sha får du miljontals träffar medan koppning fortfarande ger ett mer blygsamt antal. Men det dyker upp allt oftare. Och det finns allt fler produkter att välja mellan, bättre instruktioner och koppar som du även kan använda till ansiktet.

– Jag trodde att fler skulle vara skeptiska när vi lanserade men många är öppna för att testa koppning nu. Folk är stressade och märker att våra egna gamla metoder inte fungerar. Sociala medier har del i det, vi blir influerade från flera håll och ser andra som använder det. Det hände också något under pandemin, när många inte kunde gå och få behandling. Då började man testa produkter som kunde användas hemma i stället. Sedan hjälper det förstås till att världsstjärnor som Michael Phelps och Gwyneth Paltrow berättat om att de använder just koppning.

Annons

Cirkulation med koppar

Att använda koppar på huden ger ett slags massage. Men i stället för att massera traditionellt så skapar du här bättre blod- och lymfcirkulation genom att med vakuum lyfta upp huden. Det ska förbättra flödet av vätskor i kroppen och du får bort slagg, stimulerar produktionen av kollagen och blir av med spänningar.

I ansiktet kan du se det i form av mer lyster, slätare hud och minskade svullnader. Du kan också påverka ärrvävnad, göra den mindre synlig och dessutom få det att göra mindre ont då den strama huden mjukas upp. Det går också att minska till exempel ödem men om du kör på för ­mycket kan det bli tvärtom, att du skapar svullnader.

Kvinna som koppar ansiktet.
Kvinna som koppar ansiktet.

Det finns lite olika sätt att göra koppning på. Statiska koppar är anpassade för att kunna fästas överallt utom i ansiktet och på halsen. De gör jobbet åt dig, de sitter där medan du gör annat. Om du låter en kopp vara på lite för länge kan det dock ge blå­märken. En dynamisk kopp har en mer rundad undersida för att du ska kunna jobba med den i rörelse och få den att glida över huden. Den är anpassad för större områden och du drar den fram och tillbaka. När du rör koppen flyttar du på vätska. Bra är därför att rikta arbetet mot lymfstationerna, att dra koppen dit för att hjälpa kroppen att bli av med slagg.

Annons

Hur vet man om man gör rätt?

– Du kan inte göra så himla fel. Får du märken betyder det att cirkulationen är dålig där och behandlingen behövs, säger Marie Jansson.

Curam ansikts koppar.
Curam har både dynamiska och statiska koppar för kroppen samt en mindre kopp till ansiktet. Designen är väl genomtänkt för bra grepp, de är enkla att använda och materialet är miljövänligt silikon. Från ca 269 kr.

Tipset är ändå att börja försiktigt. Mjukstarta precis som med träning. Några minuter tre gånger i veckan är en bra start. Investera också i bra koppar. 100% rent silikon är bäst både för ekonomi och hållbarhet, då gummi inte håller lika länge.

Var försiktig i ansiktet och låt inte din kopp sitta still här för då kommer du att få märken. Det kan vara lätt att tycka det är så skönt och därför glömma av sig, men undvik det.

Djusie Facial dry cupping set.
Finska Djusies Facial Dry Cupping Set är tre koppar i olika storlekar för ansikte och dekolletage. De är mjuka och behagliga, tillverkade av ­medicinsk silikon och kan användas till både dynamisk och så kallad flash-koppning, då koppen snabbt trycks på ett ställe som en punkt­behandling. Ca 660 kr.

Tips: Det går att kombinera de olika redskapen, börja till exempel med en kopp och avsluta med en gua sha som du haft i kylen. Det blir ljuvligt svalkande och uppfriskande. Vill du ha guidning finns många bra instruktionsfilmer på nätet.

Annons

Snabblyft med roller

Så kallad jade roller har precis som gua sha blivit alltmer populärt. Den här typen av stenar rullas över huden framförallt för att dämpa svullnader och är sköna att använda i kombination med en arkmask. Det är ett enklare och snabbare alternativ men ger inte lika djupgående effekt.

Amethyst Facial Roller från Cloud & Glow.
Amethyst Facial Roller från Cloud & Glow är gjord av 100 procent ­ametist. Med den lilla rollern kan man göra skön massage kring ögonen. 479 kr.

Det finns också en modernare variant av roller där kulor lyfter upp huden. Man skulle kunna säga att det är ett mellanting mellan gua sha och koppning. Här aktiveras också musklerna vilket ger ansiktet avslappning samtidigt som cirkulationen förbättras och konturer blir tydligare. Den här typen av ansiktsroller ger också ett snabbt lyft och är därför toppen som askungebehandling före fest. Skönt är också att rolla längs nacken för lite avslappning.

Aviva Beauty Roller från Amelie Soie.
Aviva Beauty Roller från Amelie Soie är en svensk klassiker som är lätt att ­använda. För bäst effekt rekommenderas att du använder den fem minuter varje dag. Ca 495 kr.

Lyster med gua sha

Från den traditionella kinesiska medicinen kommer också gua sha, en platt sten där kanterna är slipade i olika kurvor för att lätt följa ansiktets eller kroppens olika former. Här finns en mängd olika varianter och de görs av olika kristaller och stenar.

Cloud & Glow Gua sha.
Cloud & Glow gör gua sha i olika former och av olika kristaller, till exempel Green Aventurine Gua Sha med traditionell v-form och Butterfly Gua Sha i rosenkvarts med en kamliknande hudskrapa att stimulera hårbotten med på en sida. Från ca 229 kr.

Det viktiga att tänka på när du använder den här typen av verktyg är att vinkla stenen så att den nästan ligger mot ansiktet. Annars finns risken att du får ett för högt tryck på huden. Du kan ha ansiktsolja eller serum för att din sten ska röra sig smidigt över ytan.

Annons

Effekten är liknande den du får med koppning och man har även liknande rörelsemönster. I stället för att lyfta huden så behandlar du här med tryck och du kan använda din sten varje dag om du vill. Viktigt är att du bara drar åt ett håll, i ansiktet är det nästan ute­slutande inifrån och ut.

The Body Gua Sha från Mantle.
The Body Gua Sha från Mantle ser ut som något man slåss med men är en mjukt formad massagesten att väcka kroppen till liv med. Du förbättrar blodcirkulationen och minskar spänningar. Ca 400 kr.

Det är inte heller bara huden som mår bra, får finare lyster, tydligare studs och bättre cirkulation av behandling med gua sha. Många med spänningar i käkarna upplever tydlig lindring efter att ha jobbat med det ett tag.

Tänk på!

• Investera i en bra hudvårdande olja, gärna för känslig hy. Det främjar koppningen och användningen av gua sha men ger också båda verktygen bättre glid. Du behöver inte så mycket, för ansikte och hals räcker ett par pump.

Annons

• Ansiktskoppar kan du använda på kroppen, till exempel runt knän, nyckelben, bröst och handleder. Du ska däremot inte köra med kroppskoppar till ansiktet.

Kvinna masserar ansiktet med Gua Sha.
Kvinna masserar ansiktet med Gua Sha.

• Gör aldrig behandling med gua sha eller koppar på akne, eksem, brännskador eller på annat sätt skadad hud. Undvik också att dra koppar över åderbrock som sticker ut. Däremot kan du använda en mindre ansikts­kopp som är mjukare och arbeta runt omkring.

• Låt kopparna stå när du är sjuk, har feber, inflammation i kroppen eller går på medicinsk behandling. Gravida ska inte koppa på magen och ländryggen men det kan vara väldigt skönt att köra på benen.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons