Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så klipper du håret hemma – frisörens varning

21 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT, Anna Hållams.
På sommaren är det kanske inte lika enkelt att ta sig iväg till frisören, när du är bortrest eller ute på landet.
Därför är det många som klipper sig själva – det här ska du tänka på för att det ska bli så bra som möjligt!
Samtidigt varnar Feminas profil, utbildade frisören Elin Rantatalo, för att plocka upp saxen själv.
Annons
Så lockar du håret med plattång – hårexperten Karolina Bergström visarBrand logo
Så lockar du håret med plattång – hårexperten Karolina Bergström visar

Det är inte bara ogräs som växer som ogräs på sommaren – även håret behövs trimmas under sommarmånaderna. Men när vi är på semester och kanske bortresta är det inte lika enkelt att ta sig till frisören, vilket gör att många plockar upp saxen på egen hand för att toppa sitt eller sin partners hår.

Om du nu vill klippa dig själv hemma finns det en del att tänka på – här är bästa tipsen för att få till klippningen hemma i badrummet, enligt Stylecraze.

Rätt verktyg

Tro inte att det kommer bli frisörsnuggt med en nagelsax eller sen slö kökssax. Investera i en nätt och vass frisörsax, och preppa en sprejflaska med vatten för att blöta håret med under klippningen.

Börja på sidorna

I stället för att börja högt på huvudet eller framtill på frisyren är det bäst att börja klippningen på sidorna. Klipp bort kluvna toppar innan du långsamt jobbar dig upp till den längd du vill ha.

Annons

Var försiktig vid öronen

Det kan låta överflödigt, men ta det försiktigt när du klipper kring öronen. Är man ovan och oförsiktig kan det gå snabbt innan det blöder från örat.

Toppa – styla inte

Ge dig inte på några avancerade frisyrer om du är novis och klipper dig hemma, håll det enkelt och se det i så fall som ett sätt att hålla topparna fräscha mellan frisörbesöken.

Frisörens varning och tips

Feminas profil och bloggare Elin Rantatalo är utbildad och erfaren frisör, och hon avråder alla från att klippa sig själva. Speciellt om du har tjockt eller lockigt hår kan en hemmaklippning sluta illa, menar hon.

– Jag tycker verkligen inte man ska klippa sig själv. Det finns utbildade frisörer av en anledning. Hur svårt det är att klippa håret beror också på hårtypen och frisyren. Har man tjockt hår är det jättedumt att klipp sig själv, för det det krävs att man delar in det bit för bit när man klipper topparna. Har man tunnare hår som når ner mot axlarna eller längre funkar det oftast att bara kamma det neråt när man klipper. Men jag ser direkt om någon har klippt sig själv, säger Elin Rantatalo.

Om du behöver trimma luggen för att slippa få den i ögonen mellan frisörbesöken, så har Elin ett konkret tips.

– Om du måste toppa din lugg ute i sommarstugan så är det viktigt att håret är torrt. Klipper du luggen när håret är blött kommer den krypa uppåt.

Elin Rantatalo på Årets Feminista.
Femina-profilen Elin Rantatalo har koll på hår.
Annons