Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så får du sminket att hålla på midsommar

21 jun, 2023 
AvJessica Blockström Hember
Fotografshutterstock/tt
kvinna på midsommar med makeup och blommor i håret
Högtiden som bjuder på allt från lunch i solen och skutt kring stången till skratt och dans i sommarnatten kan vara en utmaning för makeupen.
Annons
Mogen hy: Så gör du en snygg festsotning på nolltidBrand logo
Mogen hy: Så gör du en snygg festsotning på nolltid

Midsommar är en av sommarens stora högtider och det är inte bara mycket som hinns med. Förutom härliga luncher, lekar kring midsommarstången och party in i sommarnatten så bjuder den här dagen antingen på en het stekande sol eller rejält sommarregn. Hur det blir kan man aldrig riktigt veta. Och det är ju en del av charmen. Men det är en utmaning om du vill hålla sminket snyggt genom hela kalaset. Så hur gör man? Här är bästa tipsen som gör att looken sitter i timmar utan att du behöver ägna den en tanke. Okej, en liten tanke. Men den är bara trevlig.

Annons

Bästa tipsen för att få sminket att sitta i midsommar

glad kvinna i midsommarnatten med krans och makeup

Det finns några viktiga steg som kommer få din makeup att sitta vad du än hittar på. Här är våra viktigaste.

1. Preppa grunden

ögonpads som ger fint underlag till midsommarsminket

Första steget är att göra en ordentlig rutin på morgonen. Hoppa inte över rengöringen och glöm inte solskyddet som sista stega. Har du tid så är det toppen att återfukta lite extra, med en arkmask i hela ansiktet eller kanske en punktinsats med gelpads under ögonen. Låt det sitta medan du dricker morgonkaffet. Redaktionens favoriter är BeautifEYE Eye Patches från Pixi. De kostar 339 kr och du hittar dem här (reklamlänk).

Annons

2. Fixa greppet

primer som suger fast sminket i midsommar

När du är ren och återfuktad och redo för att börja sminka så är det smart att duscha huden lite snabbt med en fuktmist innan du lägger på en sugpropps-primer. Bäst i den ligan är Hydro Grip Primer från Milk. Den kostar 549 kr för dryga 45 ml och du hittar den här. (reklamlänk)

3. Kombinera smart

För att få allt från foundation till läppstift att sitta är knepet att jobba med två olika texturer. Flytande foundation fixeras med puder (men kör bara där du blir glansig), krämig kajal låser du fast med puderskugga i samma nyans och läppstiftet får du att nötas bort jämnt och långsamt genom att måla läppenna först, läppstift eller läppglans sedan. Använder du concealer under ögonen så är det ett måste att arbeta in ett tunt lager löst puder. På så sätt undviker du att det trillar ner i linjer och veck. Favoritpuder som gör jobbet utan att synas är Loose Setting Powder från Laura Mercier. Det finns både i helt ofärgad variant som heter Tanslucent men också i Honey som ger varm glow, så fint! Pudret kostar 495 kr för en rejäl burk som räcker otroligt länge. Du hittar det här. (reklamlänk)

Annons

4. Välj vattenfast

perfekta blå färgen på mascara till midsommarlook

Det kanske är lite krångligare att ta bort men vill du ha en ögonlook som sitter i timmar är vattenfasta formulas på allt från ögonpennor och krämskuggor till mascara det bästa valet. Dagens krämskuggor är inte bara fina i sig själva och sitter bättre än någonsin. Dessa kan du dessutom använda som primer för att låsa fast t ex en lite glittrigare ögonskugga. Vill du inte stå och gnugga bort mascaran på midsommarnatten så är en tubmascara perfekt. Hos Idun har man i vår lanserat succén Vatn Volume 38 grader som nu också kommit i en limiterad och underbart vacker blå variant. Den kostar xx kr och du hittar den här.

Annons

5. Avsluta med spray

Sist men inte minst ett trick som verkligen förseglar hela looken och får ditt smink att sitta i midsommar är att duscha huden lätt med en settingspray. Stoppa också gärna ner flaskan i handväskan. Den här produkten är nämligen toppen att ta fram under dagen för att svalka huden. Det fina är att du då också fräschar upp sminket. Så enkelt. Perfekt för detta är Coolas klassiker Organic Makeup Sunscreen Setting Spray SPF 30 då den också fyller på med solskydd! Den kostar 519 kr och du hittar den här. (reklamlänk)

Annons