Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så förändras naglarna efter 40 – och så tar du bäst hand om dem

19 okt, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna målar naglarna.
Att vi får rynkor när vi blir lite äldre vet alla – men det är lätt att glömma bort att även naglarna påverkas.
Efter 40 förändras dina naglars struktur, och du behöver ta hand om dem på ett lite annat sätt.
Så här gör du för att få så snygga och välmående naglar som möjligt efter 40!
Annons
Så får du starkare naglar – fem tipsBrand logo
Så får du starkare naglar – fem tips

Att kroppen förändras med åldern är självklart för alla – när man åldras får man rynkor, kan drabbas av benskörhet och håret blir torrare. Men det är lätt att glömma bort naglarna, och att de också påverkas ju äldre man blir.

Efter 40 är det vanligare att få ”randiga naglar”. Det vetenskapliga ordet är onychorrhexis, och det kan liknas vid rynkor för naglarna. Nagelmatrixen, där naglarna växer ut från, blir tunnare och börjar förtvina, vilket leder till ojämnare naglar som ser lite randiga ut.

– När vi åldras så börjar våra kroppar producera mindre av de naturliga proteinerna som finns i naglarna, vilket kan göra att naglarna blir sköra, torra och lättare går sönder. Samma keratinproteiner finns också i hårsäckarna, det är därför hårets textur också kan förändras när vi åldras, säger läkaren Michelle Henry till Huffington Post.

Annons

Naglarna kan också bli lite gulare i tonen och börja växa långsammare när du når mognare ålder.

Så tar du hand om naglarna efter 40

Hur gör man då för att ta hand om naglarna på bästa sätt efter 40, så att de mår så bra som möjligt, och behåller sitt vanliga utseende? Börja med att se över vilken typ av nagelfil du använder. Använder du en i kartong så byt ut den mot en i glas – glasfil skadar inte naglarna medan en kartongfil kan ge mikroskador i naglarna som gör att de skivar sig eller går av.

Det är också viktigt att ta hand om nagelbanden, som även de blir torrare. Dermatologen Dana Stern rekommenderar att lätt putta ned nagelbanden med hjälp av en handduk efter dusch eller bad, och att smörja in med nagelbandsolja. En bra nagelbandsolja är Almond nail and cuticle oil från The Body Shop (klicka här för att komma till produkten) (reklamlänk).

Nagelbandsolja från the body shop.

När du använder nagellacksborttagning bör du välja en acetonfri variant som inte torkar ut naglarna och nagelbanden ytterligare.

Se också över hur mycket vatten som kommer i kontakt med naglarna. Du ska såklart tvätta händerna och duscha som vanligt, men börja använda diskhandskar om du exempelvis handdiskar!

Annons