Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Svenskarnas fem tuffaste samtal – och hur du tacklar dem

03 okt, 2017 
AvNanna von Knorring
Göra slut i en relation, prata med någon som fått ett cancerbesked och få sin idé knyckt på jobbmötet. Det finns många situationer som svenskarna känner sig obekväma i. Här är retorikexperten Elaine Eksvärds lösningar på de tuffa samtalen.
Annons

Får du tunghäfta, börjar du svettas eller får ångest vid tanken på konflikter och laddade samtal? Du är inte ensam, men retorikexperten Elaine Eksvärd vill råda bot på det vanliga problemet.

I sin nya bok ”Vi måste prata: lätta lösningar på svåra samtal” listar Elaine Eksvärd de tio samtal som svenskar anser svårast. Topplistan har tagits fram av Novus som på uppdrag av retorikbyrån Snacka Snyggt undersökte svenska folkets största kommunikationsutmaningar.

Varför tror du det är så svårt för svenskar att ta en konflikt?

– Jag tror det är en inställning i Sverige, att vi tror konflikter är till för att bråka, men de är ju inte det. De är till för att lösa, säger Elaine Eksvärd.

Som retorikexpert har Elaine Eksvärd även tagit fram lösningar på hur man ska tackla de svåra samtalen och underlätta den jobbiga stunden. Vad ska man egentligen säga till en vän som separerar? Och hur dumpar man någon snyggt?

Annons

Här följer de fem svåraste samtalen – och retorikexpertens tips på hur du handskas med dem!

1. Säga upp bekantskapen med en familjemedlem

På plats ett bland jobbiga samtal är att bryta kontakten med en familjemedlem.

– Det viktigaste är att man är tydlig med att man inte vill och varför. När man dumpar en familjemedlem brukar det oftast vara väldigt stora skäl bakom, allt från alkoholism till misshandel. Man ska säga att man inte vill ha sådana människor i sitt liv, att det går emot ens välmående och värderingar.

Men det är inte bara familjemedlemmen som man bryter kontakten med som ska acceptera ditt beslut.

– Man får oftast hantera fler personer, vilket gör det mycket svårare, säger Elaine Eksvärd och fortsätter:

– Det svåra är att få andra att respektera det. Folk kan säga: ”Men det är din mamma”. Då får man vara tydlig och exempelvis säga: ”Jo, men mammor ska inte slå sina barn och därför vill jag inte ha kontakt med henne.”

Annons

2. Göra slut med en vän

Det näst svåraste samtalet enligt svenskarna är att göra slut – med en vän. Elaine Eksvärd har erfarenhet både av att bli dumpad och av att dumpa.

– Man ska vara tydlig och berätta varför. Det kan ju vara så att man växt upp ihop och hade massor gemensamt och samma värderingar, men att man sedan fått barn och märkt att man blivit väldigt olika. Det viktigaste är att man är tydlig med skälet, så man inte glider iväg. Visa samma respekt för en vän som mot någon som du har dejtat i några månader.

3. Hantera en ”splainare”

Många har råkat ut för en ”splainare” någon gång i livet. En splainare är en person som förklarar något som man redan har koll på. Hur ska man hantera en splainare? Om personen splainar det du faktiskt jobbar med kan du påpeka ditt yrke för personen och förklara att du redan har koll på det hen berättar om, menar Elaine Eksvärd.

Det finns olika typer av ”splainare” som du kan råka ut för och en av dem är den så kallade ”idéknyckaren” på jobbet. Idéknyckaren slår till strax efter att du lyft en idé och omformulerar helt enkelt din idé – för att sedan få all uppskattning för den.

Annons

Hur hanterar man en idéknyckare på jobbet?

– Genom att säga: ”Hur skiljer sig det här från det jag sa för fem minuter sedan? Jag har svårt att se skillnaden och undrar om vi kanske tänker lika”. Man ska göra det rätt odramatiskt, gärna nyfiket. Det kan vara så att personen missade det du sa.

4. Göra slut i en kärleksrelation

Många tycker det är jobbigt att bryta upp med en partner, men Elaine Eksvärd menar att man faktiskt kan göra det på ett snyggt sätt.

– Man ska vara 100 procent ärlig och säga: ”Jag är inte kär i dig längre, jag älskar dig inte”. Brutal ärlighet går längst och det blir lättare för personen att komma över det, säger hon och fortsätter:

– Ge inte falska förhoppningar, det är bara jobbigt.

5. Prata med någon som fått ett tragiskt besked

På plats fem hittar vi att prata med någon som fått ett tragiskt besked, exempelvis ett dödsfall, cancer eller en separation. Många som inte har samma erfarenhet kan känna sig tafatta i en sådan situation och dessutom skiljer sig alla i sådana situationer. Det viktigaste enligt Elaine Eksvärd är att man helt enkelt öppnar munnen istället för att ignorera personen som fått ett tragiskt besked.

Annons

– Säg någonting även om du inte vet vad du ska säga. Det är en jättebra mening, ”jag vet inte vad jag ska säga”. Tystnad kan göra så ont för den drabbade, säger hon och fortsätter:

– Man ska undvika att fråga vad som hände. Det är bättre att fråga ”vill du prata om det?” och känna in istället för att uppmana personen att prata mot sin vilja. Visa att du finns där, huvudsaken är att du visar att du bryr dig.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons