Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

12 tips för att inte trigga ångest och deppighet i jul

19 dec, 2018 
AvNina Nyström
Många åtaganden och höga förväntningar på både högtiderna och ledigheten är bara några av anledningarna till att julen inte blir sådär fröjdefull som man drömmer om. En del kraschar riktigt ordentligt. Här är några viktiga val och vanor för en riktigt god och harmonisk jul!
Annons

Glöm perfektion

För den som lever med höga krav på sig själv blir julen en kulmen av stress och press: paketkalendrar, hemlagat, välstädat, perfekta julklappar, bjudningar, tindrande barn och påklistrat mys.

Sänk kraven så kan du sänka axlarna och njuta av din egen tillvaro – om du är mer harmonisk kommer det smitta av sig på andra i din närhet och stämningen blir bättre. Ingen bryr sig (eller ens märker) om det skarvas lite i kanterna. Är det någon som absolut inte kan tänka sig köpt sill eller köpta pepparkakor till jul, då fixar dem det själva!

Och framförallt, glöm inte bort att vara tacksam för det du har!

Undvik familjekonflikter

Bestäm dig för att ducka så många konflikter du kan. Låt barnen ha lite slappare regler på jullovet, ignorera svärmors pikar, strunta i vem som fick flest julklappar om alla är nöjda och gör något annat om du känner att irritationen kommer smygande. Självklart ska du inte tolerera vad som helst, men ibland kan det vara bäst att låta det passera.

Annons

Boka in dig själv i kalendern

Julen blir lätt en lång radda av måsten, påklistrade släktbesök och aktiviteter för att hålla barnen nöjda. Glöm inte att ta dig tid för dig själv och sådant som får dig att må bra. En promenad med en vän, en tupplur, läsa en bok och så vidare.

Ta hjälp

Du vet ordspråket ”It takes a village to raise a child”? Var inte rädd för att ta hjälp av vänner och grannar, även i juletid. Passa varandras barn, ta med dem på utflykter, fixa middagar ihop. Det blir enklare och roligare för alla.

Prioritera träning

Märkligt nog brukar antalet träningstillfällen ebba ut när man är ledig – och har hur mycket tid som helst!? Men framförallt när du är tillsammans med samma personer under lång tid i sträck och det blir mycket mat och stillasittande kommer ett träningspass eller en löprunda göra under för både ditt humör och din hälsa!

Se till att få dagsljus

Planera dina aktiviteter så att du kommer ut när det är som mest ljus, det gör stor skillnad för ditt mående.

Annons

Fokusera på det som är viktigast

Är tid för vila viktigast? Gå loss! Jobbar man bara med paketeringen och marknadsföringen på rätt sätt kan alla tycka att det är härligt att bara dega ett par dagar, utan att någon blir frustrerad eller uttråkad. Behöver ni tid tillsammans? Avboka alla måsten och investera tid i familjen eller förhållandet.

Skapa egna traditioner

Skapa egna traditioner som passar er familj, och skippa gamla ”borden” som ingen har glädje av.

Ät och drick med måtta

För vissa är mat och dryck det viktigaste med julen. Och självklart ska du njuta av julens läckerheter – men gör det med balans och mindfulness i sinnet. För mycket av det goda blir inte gott till slut och gör bara att du mår dåligt och halkar in i dåliga vanor. Välj lättare lunch om du vet att kvällen bjuder på mycket godsaker och ät gärna extra hälsosamt veckan innan jul. Och – använd inte alkohol som ett verktyg för att döva stress och upprörda känslor under julen.

Annons

Logga ut

Att se andras jul på sociala medier gör sällan särskilt mycket för välmåendet. Prova att ta en vecka utan sociala medier och bloggar och gå in i din egen återhämtning och gör plats för dina egna drömmar. Ägna julen åt analoga aktiviteter som spel, pussel, lek, pulka, skidåkning och promenader.

Sprid ut kökssysslorna

Genom att dela upp arbetet, ge det god tid (och förbereda i god tid), sätta på musik, fixa pyssel vid köksbordet till barnen, tända ljus och hälla upp ett glas glögg kan tiden i köket bli en mysig stund för gemenskap och umgänge istället för ett tråkigt måste.

Lär dig att sörja

Om du har förlorat en närstående och tycker att julen är jobbig, se till att du har någon att prata om dina känslor med – och att du lär dig göra det på rätt sätt. Känner du att din förlust är obearbetad och att du behöver mer stöd, ta kontakt med en terapeut eller en grupp för anhöriga som varit i liknande situation som dig. Att prata med någon som förstår och varit med om samma sak kan göra stor skillnad för ditt mående.

Läs mer:

Annons