Trendar: InredningMat och dryckResor

7 tips: Så aktiverar du din innekatt

24 nov, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Katten är ett aktivt djur som behöver mycket stimulans för att må bra. Har den inget att göra, tenderar innekatten att ta till klorna på soffan eller rusa runt i bostaden. Här är sju smarta tips på hur du kan aktivera din innekatt!
Annons

Också innekatter behöver få utlopp för sitt naturliga beteende och sina jaktinstinkter. Som kattägare är det ditt ansvar att se till att katten får tillräckligt med såväl fysisk som mental träning. Det är så klart viktigt hur kattens välmående, men också för husfriden – att ha en katt med överskottsenergi leder inte sällan till sönderklösta möbler och irriterad stämning.

Men ibland kan det vara svårt att veta vad man ska hitta på för att aktivera katten. Här är sju tips från Sveland djurförsäkringar på saker du kan göra för att aktivera din innekatt:

1. Gör roliga leksaker

Det finns naturligtvis mängder av kattleksaker att köpa i djuraffärer, men det går faktiskt utmärkt att tillverka egna också. Testa att knyta fast en papperstuss på ett snöre eller klippa ut kryp- eller titthål i en kartong till exempel. Rörliga laserpunkter som katten kan jaga brukar också gå hem, men har du ingen laserpekare kan du testa att reflektera solljus med en spegel på golvet.

Annons

Ett annat tips är att variera leksakerna. Göm undan vissa av dem under en period, då uppfattar katten dem som nya och mer intressanta när de väl plockas fram igen.

2. Lägg ut mat och godis på olika ställen

För att få katten att röra på sig kan du lägga ut mat eller kattgodis på flera olika ställen i bostaden, exempelvis i toppen av ett klätterträd eller på en hylla. I djuraffärer finns också speciella matskålar som låter katten jobba lite extra för maten – en kul utmaning som katter brukar gilla.

Testa att ställa matskålen och vattenskålen på olika ställen för att tvinga katten att aktivt gå mellan dem.

3. Odla kattgräs

Kattgräs är något som ofta uppskattas av katter, och du kan både köpa hem det eller odla eget. Kattegräset är inte bara en bra aktivitet, det är dessutom bra för magen om katten har problem med hårbollar. Testa också leksaker som innehåller kattmynta, det lockar fram kattens lekfullhet.

Annons

4. Fixa en utkiksplats

Katter älskar att spana och speja på sin omgivning! För utekatter är utomhusvistelsen viktig och innekatter behöver få den stimulansen inomhus. Se därför till att katten har tillgång till en eller flera utkiksplatser på hög höjd i hemmet, där den kan se ut genom fönstret.

Frisk luft är också viktigt och lätt fixat om du har en innätad balkong eller uteplats där katten kan vistas. I annat fall kan du testa att ta ut katten på en promenad i sele och koppel.

5. Lek tillsammans med din katt

Katter är sociala varelser och behöver mycket kärlek och samvaro med sin ägare. Se till att du ägnar åtminstone en stund varje dag åt lek tillsammans med din innekatt. För att träna katten både fysiskt och mentalt kan du till exempel leka ”kattsquash” genom att kasta små gummibollar mot en vägg som katten hoppar efter och försöker fånga.

Den klassiska ”fånga musen”-leken brukar också gå hem. Knyt fast leksaksmusen eller bara en papperstuss i snöret, och dra det i ett zickzack-mönster över golvet.

Annons

6. Träna agility

Det är inte bara hundar som kan träna agility! Testa om din katt gillar utmaningen genom att sätta upp en egen bana hemma med hjälp av möbler och annat som finns i bostaden.

Ställ två stolar en liten bit ifrån varandra. Få katten att hoppa mellan dem genom att locka med en godisbit. Om det går bra kan du efter ett tag testa att hålla upp en ring mellan stolarna som katten får hoppa igenom. Testa dig fram med olika aktiviteter för att se vad just din katt gillar!

7. Skaffa en kompis

Har du en ensam innekatt och inte själv hinner aktivera den så mycket som den behöver, kan det vara läge att fundera över att skaffa en kompis till katten. Att ha flera katter kräver att de trivs ihop, så var i så fall noga med att studera hur de samspelar. Trivs inte katterna ihop kan det leda till en stressande miljö med bråk och slagsmål.

För din katts säkerhet, tänk på det här:

  • Håll alltid ett öga på din katt när den leker med snören eller garn. Se till att snöret inte trasslar in sig i kattens tassar eller att den sväljer snöret som då kan fastna i kattens mag- och tarmsystem.
  • Se till att det inte ligger plastpåsar framme, om katten får för sig att leka med dem kan de i värsta fall kvävas till döds.
  • Sätt upp spärrar eller sätta upp nät så att din katt inte faller ut genom fönster eller balkong.

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons