Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

8 dystopiska böcker du inte kommer kunna slita dig ifrån

05 apr, 2019 
AvSofia Börjesson
Dystopiska böcker på en bokhylla.
Är du på jakt efter boktips? Här har vi samlat några riktigt läsvärda dystopiska böcker av kvinnliga författare – som du kommer att ha svårt att lägga ner.
Annons

Har du fastnat för dystopisk litteratur? Kanske har du fått blodad tand av böcker som Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood eller Kallocain av Karin Boye? Det är förståeligt. De dystopiska romanerna är ofta riktiga nagelbitare och väcker många intressanta tankar till liv.

Ofta när man talar om dystopisk litteratur är det manliga författare som Aldous Huxley eller George Orwell som nämns, och det tycker vi är synd. Det finns ju så otroligt många spännande dystopier skildrade av kvinnliga författare! Så, i den här artikeln har vi samlat en lista med några dystopiska favoriter i bokhyllan – och författarna är kvinnor.

Trevlig lässtund!

Kallocain – Karin Boye

Kallocain, en dystopisk bok av Karin Boye,

Nio år före George Orwell gjorde dundersuccé med klassikern 1984 skrev Karin Boye sin dystopi, Kallocain, som handlar om hur staten försöker kontrollera människor genom övervakning, avlyssning och sanningsserum.

Annons

Barn skickas iväg till särskilda uppfostringsläger och varje människa ses som ett kugghjul – viktiga för samhällsapparaten men fullständigt utbytbara.

Egalias döttrar – Gerd Brantenberg

Egalias döttrar, en dystopisk bok av Gerd Brantenberg.

I landet Egalia heter det inte människor utan kvinniskor. Där är det kvinnorna som pussar sina män på kinden innan de går till jobbet, och männen som stannar hemma för att ta hand om hem och barn och som undrar om de kommer att ha råd med nya kläder till fruns nästa firmafest.

Annons

Pojken Petronius drömmer om att bli en sjökvinna, men det är förstås emot normen. Till slut bryter han sig loss och går med i en maskuliniströrelse – han vill ha ett samhälle där alla är lika värda.

Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood

Tjänarinnans berättelse, en dystopisk bok av Margaret Atwood.

Få har väl missat tv-serien The Handmaid’s Tale som är baserad på Margaret Atwoods bästsäljande bok, Tjänarinnans berättelse. I den har kristna fundamentalister bildat en totalitär stat, där patriarkatet är starkare än någonsin. Kvinnor tillåts inte äga något och förlorar till och med sina namn.

Annons

Till följd av miljöförstöring har fertiliteten gått ner till kritiska nivåer, och de kvinnor som fortfarande är fertila tvingas leva som tjänarinnor i de rika männens hushåll där de ska befruktas under rituella våldtäkter.

Minnet av vatten – Emmi Itäranta

Minnet av vatten, en dystopisk bok av Emmi Itäranta.

Kina har erövrat Europa, och det som kallas för Skandinaviska Unionen har ockuperats av staten Nya Qian. Vatten är en bristvara, och mobiler och datorer är ett minne blott. På grund av vattenbristen dricker människorna smutsigt vatten i desperation och blir sjuka – och de som trotsar vattenlagarna för att få tag på rent vatten riskerar husarrest eller avrättning.

Annons

Väggen – Marlen Haushofer

Väggen, en dystopisk bok av Marlen Haushofer.

En kvinna ska tillbringa några dagar i en stuga i bergen med sin kusin och hennes man. Strax efter att de kommit fram åker paret till närmaste by – men de kommer aldrig tillbaka. När kvinnan går ut för att leta efter dem stöter hon emot en osynlig vägg, bakom vilken allt är dött – djur, människor, allt stelnat som vore de statyer.

Kvinnan förstår att en katastrof har drabbat världen och att hon är den enda överlevande. Eller är det tvärtom?

Annons

Makten – Naomi Alderman

Makten, en dystopisk bok av Naomi Alderman.

En märklig kraft har slagit rot i världen som ger tonårsflickor förmågan att ge dödliga elektriska stötar genom sina fingertoppar. En förändring som kastar omkull världsmaktordningen och skapar ett matriarkat där männen är livrädda för kvinnorna.

Cirkeln – Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg

Cirkeln, en dystopisk bok av Mats Strandberg.

Sex gymnasietjejer i bruksorten Engelsfors får veta att de är häxor och att en uråldrig ondska jagar dem. Höstterminen har precis börjat och en gymnasieelev har hittats död på skoltoaletten. Folk tror att det rör sig om ett självmord, men så är inte fallet.

Annons

Tillsammans måste tjejerna nu lära sig att hantera sina krafter för att rädda världen.

Enhet – Ninni Holmqvist

Enhet, en dystopisk bok av Ninni Holmqvist.

Dorrit Weger skrivs in på reservbanksenheten för biologiskt material. 50 år, barnlös och utan att ha gjort sig nyttig på några andra sätt. Enligt beslut fattat efter folkomröstning så skrivs hon därför in tillsammans med andra umbärliga för att ställa upp på medicinska och psykologiska tester, samt inte minst viktigt: att donera organ, ett efter ett, tills hon anmäls för ”slutdonation”.

Till en början finner hon tillvaron på Enheten trösterik. Men när hon träffar Johannes, och mot alla odds blir gravid, blir tillvaron på Enheten lika olidlig som den framstår för oss på utsidan.

Läs mer:

Annons