Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

8 kloka och inspirerande böcker att läsa i vår

20 mar, 2019 
AvFemina
inspirerade böcker 2019
Ett tidens tecken är att uppskatta det lilla i tillvaron och lyssna inåt. Vi gör det med hjälp av några väl valda böcker – en skattjakt för alla sinnen!
Annons

Många kan nog skriva under på att längtan inte nödvändigtvis handlar om någonting nytt eller någonting långt bort. Kanske är 2019 året när vi gärna stannar här och i stället gör små förflyttningar i den riktning just vi önskar. Förändring börjar allt som oftast i det lilla, i det till synes triviala som egentligen har en långt större innebörd. Det läskigaste är ofta att börja.

Kerstin Neumüllers fina bok Lappat & lagat (reklamlänk) (Natur & Kultur) säljs in med att den bland annat vänder sig ”till dig som har blivit skrämd av elaka syslöjdslärare och vägrar ta till nål och tråd när knappen lossnar”. Att vara modig kan alltså handla om att sy i en knapp eller laga en spräckt bralla! Bra, vi börjar där, det känns helt hanterbart.

Och allting handlar faktiskt inte om att förändra, det är ju det som är skönt. Kanske bär vi också på en längtan efter … oss själva? Det känns mer naturligt än någonsin att lyssna mer till den inre rösten än till alla yttre uppmaningar. Utan att för den sakens skull någonsin sluta inspireras.

Annons

Förmågan att verkligen kunna se allt vackert och fascinerande vi redan är omgivna av, oavsett om det handlar om naturen, konst, design, relationer eller något så svindlande som själva livets tillblivelse, är en dyrbar gåva. När vi kan det, ser vi också hur mycket det finns att ta hand om och vårda. Mot bokhyllan, för påfyllning av alla sinnen!

Öppna dörren till nya kunskaper

Pippi på konst

GE ALLA BARN NÅGRA NYCKLAR…

…till konstvärlden! Det är aldrig för tidigt att börja och sanningen är ju att de allra flesta barn har ett eget behov av att uttrycka sig genom färg och form. Att Nationalmuseum nyöppnades i oktober förra året är väl ingen nyhet för någon, men kanske känner inte alla till den fantastiska boken som kom ut i samband med återöpp­nandet. Pippi på konst! (reklamlänk) (Lilla Piratförlaget) är fylld med verktyg till hur man kan förstå konstens förtrollade värld. Huvudförfattare är Lena Eriksson och utöver de utvalda bilderna från Nationalmuseums samlingar finns Stina Wirséns karakteristiska ­illustrationer med och förgyller.

stora boken om bin

LJUVLIG BOK I JÄTTEFORMAT
Stora boken om bin (reklamlänk) (Alfabeta) av Piotr Socha är verkligen stor, ett praktverk som innehåller mängder med fakta om bin och om deras plats inom mytologi och läkemedelskonst. Socha har sedan kompletterat fakta med riktig maffiga och detaljerade illustrationer. Med text och bilder skapar han en egen värld, helt enkelt kunskap i en sällsynt fin förpackning.

Omtanke i stort och smått

Portionen under tian bok

”EN FANTASTISKT ROLIG SPORT”

Citatrubriken är ur Hanna Olvenmarks Portionen under tian: Bra mat för dig, din plånbok och planeten (reklamlänk) (Ordfront), en beskrivning av konsten att laga riktigt god mat billigt. Konceptet är glasklart: varje portion ska kosta högst tio kronor och vara vegetarisk. Hennes blogg och Instagram-konto är utmärkta, men en bok är som bekant alltid en bok. Och den här förtjänar onekligen sin plats i kökshyllan. Hon har kallat utmaningen att laga mat till så låg kostnad för en fantastiskt rolig sport och det är svårt att inte bli smittad av entusiasmen. Ett annat budskap från Hanna Olvenmark som hon mer än gärna praktiserar själv: Maten smakar bäst utomhus! Även frukost en kulen novembermorgon. Skeptisk? Våga prova!

lappat och lagat bok

EN REVOLUTION KAN BÖRJA MED EN KNAPP (faktiskt!)

Det är onekligen inte alldeles enkelt att älska ­kläder och mode just nu. Eller just nu är fel att säga, problematiken med kläders klimatpåverkan (1 700 liter vatten för att tillverka ett par jeans!) är ju knappast ny, men nog har känne­domen om den ökat. Men hoppet lurar bortom hörnet och det ­stavas secondhand. Om du i stället köper begagnat kan upp till 97 procent av utsläppen sparas in, jämfört med hur mycket det kostar att producera ett par nya jeans, uppger Naturvårdsverket.

Annons

Att ta hand om våra plagg är alltså inte bara gynnsamt för den egna plånboken, det är ett måste för miljön. Lappat & lagat (reklamlänk) (Natur & Kultur) är skräddaren Kerstin Neumüllers handbok till alla oss som vill bli bättre på att ta hand om favoritplaggen. Varför inte bjuda hem till en kombinerad bok- och handarbetscirkel där ni utifrån boken tar tag i trasiga plagg en gång för alla? Överkom tröskeln tillsammans. För visst är det precis som Johanna Nilsson, en av tre grundare av Klimatklubben, säger: ”Det är skönt att kanalisera all klimatångest till engagemang och gemenskap”.

Ett barn blir till

SAGAN OM LIVET SJÄLVT

Finns den inte redan hemma hos dig så är det dags att slå till: Lennart Nilssons unika bildberättelse Ett barn blir till (reklamlänk) (Bonnier Fakta) har nyligen kommit i en sjätte omarbetad upplaga. Den första utgåvan kom 1965 och sedan dess har ständiga nytryckningar skett och boken har översatts till över 20 språk. Det är omöjligt att inte fascineras av hur vi alla kommit till. De ikoniska bilderna från befruktningsprocess och barnets utveckling i magen är i den nya upplagan kombinerade med nytagna reportage- och förlossningsbilder av Linda Forsell. Den medicinska texten är skriven av professor Lars Hamberger och för texten om mödravård och förlossning står barnmorskan Gudrun Abascal.

En riklig mängd balsam för själen

Jobs keramik textil

SYSTERSKAP & KONSTNÄRSKAP

Vi är många som har en relation till deras ­mönsterkonst, som på senare år fått en pånytt­födelse bland annat genom Bonniers klassikerserie i pocketformat. Från början var de båda keramiker, de begåvade systrarna Jobs, Lisbet och Gocken, men från 1940-talet arbetade de även med att formge mönster åt textilier. Andra världskriget begränsade tillgången på glasyr, vilket gjorde att systrarna flyttade över sina typiska blommotiv till textiler. Det visade sig att deras mönster gjorde sig utmärkt där och såväl småmönstren som de mer iögonfallande blomsterstyckena blev snabbt älskade.

Annons

1945 tog den dåvarande chefen för NK:s textilkammare, Astrid Sampe, initiativ till att textilierna skulle lanseras i stor skala på NK under det fan­tasieggande namnet När skönheten kom till byn.

En av förtjänsterna med boken Jobs textil och keramik (reklamlänk) (Votum) av Christina Mattsson och Hedvig Hedqvist är att den sätter systrarnas konstnärskap i ett stilhistoriskt sammanhang. Godis för alla designintresserade!

”SVERIGE SKAPADES AV SKOGEN. VÄLFÄRDEN BYGGDES AV TRÄD.”

Citatet ovan inleder Gunnar Wetterbergs Träd – En vandring i den svenska skogen (reklamlänk)(Albert Bonniers förlag) och slår direkt an en sträng hos undertecknad. Beskrivningen av markens mysterier, samspelet mellan människan och skogen, de stormrika träpatronerna och skogsägarnas sammanslutningar är som att öppna en hemlig dörr. Allt detta vi är omgivna av, men sällan tänker på. Att få en kontext till trädens rofyllda skönhet, det är onekligen värdefullt.

odla ditt lagomliv

PLOCKA RUSSINEN UR KAKAN

Faktum är att boken inte alls var självklar att skriva om i detta sammanhanget, den hängde löst länge eftersom budskapet vid en första anblick kan te sig väldigt självklart och till och med ha ett litet inslag av moralism. Men det var något som gjorde att den dröjde sig kvar (identifikationen, troligtvis!) och till slut kändes den given. Vad det hela handlar om? Jo, Bella Linde har skrivit Odla ditt lagomliv (reklamlänk) (Ordfront) som en sorts spaning över vår uppkopplade och bekräftelse­sökande tid.

Annons

Undertiteln är lång men säger mycket: Gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig. Och det är här det fina i kråksången kommer in, att boken inte ryggar för nyanser utan slår fast att sociala medier och alla möjligheter till kontakter världen över är fantastiskt – men det betyder inte att vi behöver vara ständigt beredda att marknadsföra oss själva dygnet runt. Det är mer än ok – till och med nödvändigt – att gå offline och ”bara vara” ganska ofta. Summa summarum: Läs boken, den är faktiskt som en dusch av klarsyn.

Läs mer:

AV ELIN EKLÖF

FOTO TT/SHUTTERSTOCK

Annons