Trendar: InredningMat och dryckResor

Svårare att sova vid fullmåne – det kan påverka

20 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Att det är svårare att sova bra när det är fullmåne är något som många ser som en gammal skröna, men faktum är att de stämmer.
Forskning visar att fullmånen kan påverka sömnen under en period på flera nätter – och att det främst drabbar män.
– Hos kvinnorna syntes inte samma påverkan, säger forskaren Christian Benedict till Aftonbladet.
Annons
5 stressfällor som förstör din sömnBrand logo
5 stressfällor som förstör din sömn

”Jag sov så dåligt i natt – det måste bero på fullmånen”.

En fras vi alla har hört, och säkert själva slängt oss med. Att fullmånen påverkar nattsömnen är något många ser som en skröna, och något att skylla en svajig natt på. Men det är faktiskt mer än så – månen kan påverka hur bra vi sover under flera nätter varje månad.

Christian Benedict är docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, och har forskat på fullmånens inverkan på sömnen. Benedict har dock inte fokuserat på just fullmånen, utan månens olika faser.

– Det jag har jämfört uppstigandefasen med avtagandefasen, det vill säga den halvan av måncykeln när månen reflekterar mer och mer solljus med den när ljuset avtar, säger Christian Benedict till Aftonbladet.

Annons

Männen kan sova sämre vid fullmåne

Med hjälp av 852 sömnutredningar gjorda i hemmiljö som samlats in under 20 års tid har Benedict kunnat dra olika slutsatser. Det han bland annat märker är att det främst är män som sover sämre när det närmar sig fullmåne, ibland i en period på flera dagar fram till fullmånen.

– Deras sömneffektivitet minskade med i genomsnitt 3,5 procent och tiden de var vakna ökade i snitt med 15 minuter. De hade svårare att somna och vaknade oftare. Hos kvinnorna syntes inte samma påverkan, säger Christian Benedict till Aftonbladet.

En förklaring kan vara att männens hjärnor är känsligare mot ljus, och ju större månen blir på himlen, desto ljusare är det om natten.

Benedict påpekar dock att hans studie inte gör att man kan slå fast definitivt att män sover sämre än kvinnor under månens uppstigandefas, utan att det kan finnas många faktorer som påverkar.

– Det finns många faktorer vi inte känner till. Vi vet inte åldern på personerna i studien och inte heller vet vi vilken fas av menstruationen kvinnorna befann sig i. Att månfasen är 29,53 dagar och en menstruationscykel i snitt 28 dagar kan ju tyda på att det finns samband, säger han.

Annons