Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Här är 12 kids från 90-talsfilmer i dag

23 maj, 2022 
AvSimon Nilsson Larsson
AvSimon Nilsson Larsson
FotografTT
Det kan kännas som att 90-talet inte alls var särkilt länge sen, men här är några bevis för att det faktiskt är så.
Vi har nämligen samlat ihop ett gäng barnskådisar från det decenniet för att visa hur de ser ut i dag.
Annons

10 Svenska barnskådisar – då och nuBrand logo
10 Svenska barnskådisar – då och nu

Macaulay Culkin som Kevin McCallister i Ensam hemma (1990)

Busfröet Kevin blev en av 90-talets mest älskade karaktärer, och porträtterades av Maculay Culkin som rosades enormt för sin insats.

Han drog sig tillbaka från skådespeleriet 1994, men gjorde comeback 2003 och fortsätter än i dag med filmer, tv-serier och en massa andra upptåg.

Annons

Christina Ricci som Wednesday i Familjen Addams (1991)

På tal om busfrön och upptåg kom skräckkomedin Familjen Addams ut 1991, och bland alla minnesvärda karaktärer finns dottern Wednesday som spelades av Christina Ricci.

Christina Ricci har haft en fin karriär efter den ikoniska rollen, och nu ser vi henne bland annat i hyllade Yellowjacket. Hon ska också vara med i den kommande Familjen Addams-serien Wednesday.

Joseph Mazzello och Ariana Richards som Tim och Lex Murphy i Jurassic park (1993)

Många är scenerna från Jurassic park som etsat sig fast i minnet hos tittarna och i flera av dem är det forskarsyskonen Tim och Lex som står i centrum.

Annons

Joseph Mazzello, som spelade grabben, skådespelar vidare och var bland annat med i Bohemian rhapsody där han spelade Queen-basisten John Deacon. Han är också regissör, manusförfattare och producent.

Ariana Richards blev av VH1 utsedd till en av historiens 100 bästa barnskådisar. Efter Jurassic park gjorde hon några fler roller, men valde senare att satsa på sin konstnärskarriär.

Annons

Michael Conner Humphreys som unga Forrest Gump i Forrest Gump (1994)

Mest känd som Forrest Gump är så klart Tom Hanks, men i rollen som den unga Forrest såg vi Michael Conner Humphreys som också nominerades i kategorin bästa unga skådespelare på Youth in film awards.

Men där tog skådiskarriären slut, förutom en roll 2011. Sedan dess har han jobbat som säkerhetsvakt i Vancouvers tunnelbana och som lärare.

Bradley Pierce och Kirsten Dunst som Peter och Judy Shepherd in Jumanji (1995)

I kultklassikern Jumanji fastnar syskonen Peter och Judy i en magisk värld genom ett övernaturligt brädspel.

Annons

Brorsan Peter spelades av Bradley Pierce. Han har gjort en hel del jobb som röstskådespelare, både i tecknade serier och i tv-spel.

Kirsten Dunst kom att bli den kändaste av duon. Hon har haft flera stora roller i stora filmer, och har även satsat på en musikkarriär.

Jonathan Lipnicki som Ray Boyd i Jerry Maguire (1996)

Jonathan Lipknicki är kanske mest känd i barnfilmerna om Stuart-Little, men sin första roll gjorde han i Jerry Maguire där han spelade lillgrabben Ray.

Han fick under sina tidiga år flera nomineringar och utmärkelser som ung skådespelare, men några stora roller kom aldrig efter filmerna om den lilla musen.

Annons

Justin Cooper som Max Reed i Liar, Liar (1997)

Man får väl ändå säga att det är Jim Carrey som bär komedin Liar, liar, men Justin Coopers insats som sonen Max ska inte underskattas.

I dag har han lämnat skådespeleriet bakom sig och jobbar istället som producent för sportradioprogrammet The Ben Maller show.

Raven-Symoné och Kyla Pratt som Charisse och Maya Dolittle i Dr. Dolittle (1998)

Raven-Symoné var en känd barnskådisen redan innan Eddie Murphy-filmen Dr Dolittle då hon bland annat varit med i The Cosby show. I dag jobbar hon mest med röstskådespeleri.

Annons

Det gör också Kyla Pratt, som dessutom syns i tatueringsprogrammet Black ink crew: Compton.

Haley Joel Osment som Cole i Sjätte sinnet (1999)

Haley Joel Osment är en av 90-talets mest kända barnskådisar, och med den kusliga repliken ”I see dead people” slog han sig in i filmhistorien.

I dag fortsätter han med skådespeleriet, och gör dessutom rösten till Sora i tv-spelsserien Kingdom hearts.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons