Trendar: InredningMat och dryckResor

Amina J Mohammed vill förändra världen: "Vi har aldrig varit så otrygga"

22 okt, 2018 
AvFemina
Amina J Mohammed FN
Amina J Mohammed är sist ut i vår serie om kvinnor som förändrar ­världen. Hennes plats är given. Som vice generalsekreterare i FN har hon nämligen ett mål som inkluderar alla de andra kvinnornas ­tillsammans – Agenda 2030.
Annons

Om Amina J Mohammed får som hon vill så kan framtiden se ut på ett helt annat sätt än nutiden. Och då handlar det inte om Hollywoodregissörernas science fiction-visioner utan om en fast grund att stå på. Givna saker. Som att barn får kliva upp och gå till skolan med mat i magen, oavsett om de råkar vara pojkar eller flickor och oavsett om de lever i Sverige, Ryssland eller Uganda.

Att våra samhällen, stora som små, är in­­kluderande och trygga och tar vara på innovativa kreatörer som jobbar för hållbarhet och att länder samarbetar med varandra. Att vi månar om världshaven och skogen. Att det råder jämlikhet mellan könen och att alla har möjlighet att leva hälsosamt.

Det kanske låter som en saga – en fantastisk utopi? Men detta och mycket mer står formulerat i de 17 globala mål som antagits i Agenda 2030, ett dokument som Amina J Mohammed är en av de drivande krafterna bakom.

Det är utan undantag den mest ambitiösa framtidsplanen som världen någonsin utformat. Det måste betyda någonting. Med ribban högt lagd så strävar vi hårdare och alla ansträngningar leder till tusentals delmål på vägen som blir stora segrar i sig.

Annons

Magasinet Vogue har utsett Amina J Mohammed till en av världens viktigaste ”krigarkvinnor” för miljön och hon ger ofta sitt eget hemland som exempel på varför hon gjort kampen till sin:

– I Nigeria har klimatförändringarna förvärrat fattigdomen. Det skapar situationer som göder terroristerna inom Boko Haram. När människor bestämmer sig för att ge upp innan de ens har försökt, det är då det är som svårast att förändra, säger

hon.

Sverige kan driva utvecklingen framåt

För bara ett par månader sedan besökte hon Sverige och samtalade då med sina svenska FN-kollegor och biståndsminister Isabella Lövin om stundande utmaningar.

Hon tackade för det feministiska arbete som Sverige gör i en tid då kvinnors och flickors rätt över sina egna kroppar möter mycket motstånd. Även den viktiga kopplingen mellan den allt sjukare miljön, hungersnöd och hälsa disku­te­­rades.

Svenska FN-förbundets generalsekreterare, Petra Hallebrant, skrev efteråt på FN-bloggen: ”Vilken kvinna! Om det är någon som är fast besluten att driva igenom reformer i FN så är det Amina J Mohammed. Hon betonade verk­ligen vikten av ett paradigmskifte där Sverige kan vara en spelare som driver utvecklingen framåt. Många av de utmaningar som FN och världen står inför, som klimatförändringarna och migration, har inga landgränser. Samtidigt måste de stora förändringarna för att förverkliga Agenda 2030 och nå de globala målen ske på landnivå, inte enbart i New York eller Genève.”

amina mohammed FN
Amina arbetar bland annat för att Nigera ska få resurser att ge rätt stöd åt flickorna som kidnappats av terrororganisationen Boko Haram.

Till BBC sa Amina förra året att hon inser att målen är väldigt högt satta, men att de inte borde ha formulerats annorlunda.

Annons

– Det som gäller som vardag och verklighet för människor i en större del av världen borde väl göra det för de övriga också? Vi vet att vi har tillräckliga resurser, det ska inte behöva handla om välgörenhet. Det ska handla om rättvisa.

Agenda 2030 är inte bindande, så Amina får ofta frågan om hur hon kan tro att planerna kommer efterföljas. Är det inte alltid de rika som tar kraft från de svaga och därmed ökar klyftor och gap i samhället? Gammaldags, diskrimi­nerande traditioner som aldrig tycks försvinna, varför skulle de ha gjort det om tolv år?

– Det är just på grund av att avtalet inte är bindande som jag tror på det. 196 världsledare har frivilligt skrivit under och det för med sig en form av ägarskap i processen. Och ett ägarskap ger större vilja att genomföra arbetet än det hade gjort om någon försökt tvinga deltagarna till underkastelse, säger hon vidare till BBC.

Allt börjar med jämlikhet

Det femte målet handlar om jämlikhet mellan könen och det värnar hon om extra starkt.

Annons

– Jämlikhet startar redan när en flicka föds, med henne själv och med hennes mamma. Båda två ska kunna ses som lika tänkbara personer att satsa pengar och tid på som pojkar och män. Utan jämlikhet kan vi inte uppnå de andra målen i agendan.

FN får ofta kritik för att vara för diplomatiskt och att det är mycket prat men lite handling. En del av kritiken tror Amina beror på att organisationen är dålig på att kommunicera utåt vad de arbetar med. Men kanske är det också hög tid att släppa på diplomatins långsamma kugghjul, säger hon till BBC, och tänka mer med hjärtat innan tiden rinner ut.

– Diplomati kostar liv och leder till instabilitet, vi måste komma fram till förändringar snabbare. Människor har inte råd att vänta på diplomatiska processer. Även den som känner sig trygg i sitt nio till fem-jobb kommer garanterat att påverkas av den desperation som råder hos miljontals andra som lever i krig och misär. Vi har aldrig någonsin varit så otrygga i världen som vi faktiskt är i dag.

Annons

Trump skrev inte under Agenda 2030

Att USA:s president Donald Trump inte skrev under Agenda 2030 ser hon som en stor besvi­kelse. Samtidigt har FN uppmärksammat att man i USA börjar ta efter de internationella målen och därför menar hon att nationen är ombord – även om presidenten inte är det.

– Alla känner någon som har en historia om orättvis behandling, kränkning, våld eller maktlöshet. Det är sådana känslor som skapar engagemang. FN måste bli bättre på att berätta både om sitt uppdrag men också om de människor som vi möter i vårt arbete. Som flickorna i Nigeria som blivit bortförda av Boko Haram. De som kommer tillbaka välkomnas med stor glädje, men ingen har kompetensen att hjälpa dem ­vidare med sina liv. Familjens stöd är inte tillräckligt, ingen mormor eller mamma i världen kan förstå vad flickorna har varit utsatta för. Vi behöver mer resurser. Vi måste börja någonstans, och om vi börjar nu kan världen vara en lugna­re plats när vi når 2030.

Amina Mohammed FN
En av de största ­utmaningarna i vår tid är likgiltighet, säger Amina J Mohammed. Det ger inga förändringar och resultat.

I våras talade Amina J Mohammed i FN:s säkerhetsråd på temat ”Förebygga sexuella övergrepp i väpnade konflikter”, och där konstaterade hon att vi inte ska göra misstaget att tro att det enbart är flickor och kvinnor som utsätts. Barn oavsett kön faller offer för övergrepp i ­militära konflikter.

Annons

– Ju lägre samhällsstatus någon har, ju mindre utbildning och ju sämre hälsa, desto mer utsatt är man för den här typen av våldsamheter. Överlevarna tvingas att leva med de obehandlade fysiska och psykiska skadorna. Sexuella över­grepp påverkar alla – flickor, kvinnor, pojkar och män. Offren måste få bättre juridisk rättvisa, social upprättelse och ekonomisk stöttning och vi måste göra mycket, mycket mer för att för­hindra dessa fruktansvärda brott mot civila.

Likgiltighet är vår största utmaning

Men varför ska vi bry oss om de fattigas liv och plågor? En cynisk och känslokall tanke som det händer att Amina J. Mohammed får svara på.

–Jag får ofta höra att om de fattiga hade arbetat hårdare så skulle de inte vara fattiga och till och med att det är Guds vilja att de är det. Detta är en stor utmaning för mig, att få människor att orka engagera sig. Men om vi ska komma någonstans så kan inte världen delas in i fattiga och rika, i norra och södra halvklotet. Den måste vara hel och vi måste anstränga oss tillsammans, sa hon under ett Ted-tal för några år sedan.

Annons

Och när tidningen Financial Times ställde frågan ”Vad är den största utmaningen i vår tid?” så svarade hon:

– Det finns många, men om vi kokar ner dem till en så skulle jag säga likgiltighet. Likgiltighet ger inga resultat. Hur startar vi glöden att kämpa för det som är rätt? Hur blir vi förändringarna som vi vill ska ske? Vi förlorar kärnvärden över hela världen just nu.

Amina säger till sin Ted-publik att vi saknar ledargestalter, de stora namnen har gått ur tiden. Gandhi. Moder Teresa. Mandela. Men att det är vårt ansvar att föra deras arv vidare. Kanske får hon själv möjligheten att lämna ett ännu större avtryck i framtiden än hon redan har gjort? FN strävar efter att vara en jämlik organisation, men cirka 75 procent består av män och ingen av de hittills åtta generalsekreterarna har varit en kvinna.

Här kan historien ändras långt före 2030.


De finns överallt på jorden och verkar inom vitt skilda områden – det handlar om allt från hälsa och bistånd till relationer och karriärval. Vi har lyssnat på några av kvinnorna som ägnar sina liv åt att få klotet att snurra åt rätt håll. Nu möter du dem i vår reportageserie – här hittar du de tidigare delarna!

Annons

Källor: regeringen.se, vogue.com, ted.com, fn.se, bbc.com, ft.com

AV KATARINA DANIELSSON

FOTO IBL

Läs även:

Annons