Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Anders Hansens tre bästa tips för att få hjärnan att må bra

30 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vad kan man göra för att få sin hjärna att må bra? Överläkaren Anders Hansen, aktuell med sitt eget program Din hjärna i SVT, har svaren. Och du behöver inte vända upp och ner på hela livet för att få till det.
Annons

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansen, är aktuell med sin egen tv-serie Din hjärna på SVT. Där lär han och de experter han möter oss massor om vår egen hjärna och hur den reagerar i olika situationer. Bland annat får vi lära oss om hjärnans reaktion på stress, fysisk aktivitet och hur våra hjärnor skiljer sig från varandra. Men också vad vi kan göra för att hjärnan ska må bra.

– Vi måste förstå att vi är utvecklade för en annan värld. Vi har biologiska behov som vi inte kommer ifrån, säger Anders Hansen.

Men om man inte kan vända upp och ner på hela sitt liv för att få hjärnan att må bättre, finns det genvägar att ta? Eller åtminstone en prioriteringsordning? Ja, Anders Hansen ger oss sina topp tre förändringar man kan göra i livet för att hjärnan ska må bättre, och det är inga konstigheter.

Överläkaren i psykiatri, Anders Hansen är aktuell med sitt eget tv-program, Din hjärna, på SVT.
Överläkaren i psykiatri, Anders Hansen är aktuell med sitt eget tv-program, Din hjärna, på SVT.

3 saker du ska göra för att hjärnan ska må bra

Få din sömn

Det är otroligt viktigt för vårt fysika och psykiska välbefinnande men är trots det underskattat. Bland annat så genomgår hjärnan en nattlig städrunda när du sover, då slaggprodukter städas bort. Problemet är att vi sover allt mindre, framför allt unga personer, och det kan mycket väl ha med digitaliseringen att göra.

Annons

– Var tredje tonåring sover med telefonen i sängen, som en nalle! Jag får in sådana patienter till mig som vill ha tabletter, men då säger jag att de först får slänga ut telefonen ur sovrummet och köpa en väckarklocka, säger han.

Vara fysiskt aktiv

Anders Hansens andra bok, Hjärnstark, handlar just om hur hjärnan påverkas av fysisk aktivitet. Bland annat minskar träning risken för att drabbas av depression och kan också lindra om man drabbats av depression. Vi blir också mer kreativa och får bättre koncentration och minne. Men inte bara det, även hjärnans åldrande kan bromsas av träning.

– Den stillasittande trenden accelererar. Till exempel har 14-åringarnas fysiska aktivitet minskat med 24 procent sedan år 2000. På mindre än 20 år! Den främsta orsaken är just skärmtiden som får oss att vara med stillasittande, säger Anders Hansen.

Var social – på riktigt

Vi är flockdjur och gjorda för att umgås och träffa andra människor på riktigt, inte via en skärm. Det finns studier som har gjorts och som visar att vår smärttröskel ökar om vi träffar och skrattar med andra människor. Skrattar du i din ensamhet så får du inte den effekten.

Annons

– Våra drifter har inte utvecklats för att skicka meddelanden till varandra på en skärm. Då kan vi inte se och tolka varandra som när man träffas. Så även om du chattar med någon på nätet så tolkar hjärnan det som att du är ensam. Och ensamhet gillar inte hjärnan eftersom just ensamhet har lett till undergång tidigare i historien.

 

Läs mer:

Annons