Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Är ni så jämställda som ni tror? Checklista och expertens tips

14 aug, 2019 
AvNina Nyström
"Emotional labor", på svenska översatt till känslomässigt arbete, har blivit en snackis på senaste tiden – och det är verkligen dags. För i alla år har det ofta varit den ena parten som har skött viktiga dagliga uppgifter – utan tack. Och nej, vi pratar annat än städ, tvätt och matlagning. Hur ligger det till hemma hos er? Kolla checklistan!
Annons

Numera delar man på de stora hushållssysslor som städning, tvätt, matlagning, läggning av barn och så vidare, på ett självklart sätt i många hem. Men sedan uppstår ofta en skevhet där vissa uppgifter omedvetet räknas mer än andra. Sällan uppmärksammas det där som inte riktigt ”syns” – det aldrig sinande arbetet med att packa gympapåsar, planera semestrar, uppdatera barnens garderober, fixa presenter, hålla koll på födelsedagar, kalendrar, läkartider och vad som finns i kylen. Och inte att förglömma – prata känslor. Helikopterperspektivet på livet, helt enkelt – att ha koll på såväl det praktiska som allas välmående och initiera saker i förebyggande syfte.

Oftast tas det här för givet av den som inte bidrar lika mycket – men det är små saker som kan vara viktiga för såväl en fungerande vardag som förhållandet i stort. Men det finns också en stor risk i att arbetsbelastningen och otacksamheten ofta skaver hos ”projektledaren”.

Annons

I heterosexuella förhållanden är det ofta – men inte alltid – kvinnan som sköter den här typen av uppgifter. Men även bland gaypar är det ofta en partner som har en större benägenhet att hantera den här typen av uppgifter. Dags att jämna ut! En förändring av rollerna kan få er båda att växa som människor.

Hur ligger arbetsförhållandena till till hemma hos er? Chansen att du blir förvånad är stor.

Här hittar du en bra checklista: ”Checklista för en jämställd vardag”

Tips till dig som drar det tunga lasset hemma

Anta inte att din partner ska fatta och ta initiativ själv

Vissa människor är otränade i såväl att se vad som behövs göras, tänka ett steg i förväg och fatta subtila hintar. Men ingen är hopplös – det går att träna upp, om man vill. Var tydlig, och framför allt fokusera på hur du mår av att känna dig överlastad av ansvar. Då minskar risken att det uppfattas som påhopp och en partner som älskar dig vill hitta en lösning på problemet.

Annons

Anklaga inte din partner – ni är båda ansvariga för att det blivit så här

Ofta har problemet vuxit fram omedvetet. Har du tagit på dig uppgifter och inte varit tydlig med att kräva hjälp och egentid har du också skuld i att det blivit så här.

Sluta göra ALLT. Släpp vissa saker – och se vad som händer?

Funkar inget annat – skit i det. Det kan vara svårt att släppa kontrollen, och vissa saker kommer att skita sig totalt i början. Men det kan vara smällar du får ta för att din partner ska inse vad som behövs göras, och ta tag i det. När hen gör det, se till att ge positiv feedback för det. Och lägg dig inte i för mycket, låt hen prova sig fram till sitt sätt! Det är inte kul att känna att det aldrig blir tillräckligt bra när man försöker. Och det är inte säkert att ditt sätt var det bästa ur alla synvinklar.

Ta reda på varför du känner dig ansvarig för allt

Är det din partners personlighet? Eller är det din? Upprepar du din egen barndom? Är det något djupare ni behöver ta tag i? En ordentlig analys av situationen kan ge oväntade insikter.

Annons

Tips till partnern som inte tar initiativ hemma

Reflektera över hur ditt privatliv skulle se ut om din partner inte gjorde alla dessa uppgifter

Du har en hel del att tacka för när du tänker efter, eller hur? Dags att steppa upp.

Visa uppskattning

Börja med att visa uppskattning för din partner för allt hen gjort – och försök sedan att själv se saker du kan ta över ansvaret för.

Sluta intala dig själv att ”hen är bättre på det än jag”

Det handlar i mångt och mycket om åratal av träning. Och ditt sätt kan vara lika bra, fast det kanske blir lite annorlunda.

Fråga dig själv (och din partner) ”Hur kan jag hjälpa till här?” – ofta!

Behöver du påminnelse i början – prova att ladda ner en app som håller koll på dina vanor.

Var inte rädd för kritik. Be om feedback och gå inte in i försvarsställning

Absolut, vill din partner ha hjälp, då måste hen också lära sig att släppa kontrollen. Men ge hen lite slack – efter år av ansvar för ett område kan det vara svårt att bara släppa helt över en natt. Och en hel del av tipsen kan vara välbehövliga. Ta dem på rätt sätt.

 

Inspirerat av: Huffington Post

Foto: TT/Unsplash

Läs mer:

Annons