Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Bästa kvinnliga biografierna – från Stina Wollter till Frida Kahlo!

18 okt, 2018 
AvFemina
Bra biografier om kvinnor
Det är något alldeles speciellt med att få ta del av andras liv och öden. Elin Eklöf guidar till några av de bästa biografierna just nu – som alla handlar om kvinnor.
Annons

Det finaste du kan ge mig är … dig. Eller annorlunda uttryckt och kanske lite tydligare: att få ett förtroende eller en berättelse från någon annans liv är en dyrbar gåva. Kanske är vi i vår tid, fullmatade av ständiga små glimtar från andras tillvaro, lite blasé inför vad det innebär att faktiskt få veta någonting om någon annan? Att kunna berätta med integritet och att kunna lyssna utan att döma, det är inga självklara ting. Ofta kräver de tid.

Måhända är det delvis därför som biografin lockar så många? Väl utförd är den en oslagbar möjlighet att få titta in till någon annan och stanna upp inför insikten av hur mycket där finns att hämta.

På så vis är en biografi förpackad generositet och den kommer från båda håll. Både från den som berättar och från den som lyssnar. Allting börjar och ryms där, i det sällsamma tillstånd när vi lär av varandra. Den här gången är biografierna valda med tanke på vem de är lite extra lämpliga att läsas av.

Annons

Här är 8 läsvärda biografier om kvinnor:

Till en vän som alltid finns där

Ta sig frihet av Ingela Lind

Ingela Linds bok Ta sig frihet
Ta sig frihet av Ingela Lind handlar om den vackra konsten att leva.

”Den är läcker men inte ytlig, för­förande estetisk men inte banal, kunnig men inte svårsmält.” Tänk att få sådana rader om någonting man skrivit, det är sannerligen ett mål. Den här gången yppades orden av en recensent som skrev om konstkritikern Ingela Linds coffee table book Ta sig frihet (reklamlänk) (Albert Bonniers förlag). Precis den avvägningen vill man väl att hela livet helst ska präglas av.

Ta sig frihet handlar om Bloomsburygruppen, den samling radikala engelska författare, ekonomer, kritiker, konstnärer och historiker med Virginia Woolf och Maynard Keynes i spetsen, som hade sin storhetstid för ungefär hundra år sedan. Under våren visades en utställning om gruppen på Arkipelag som Ingela Lind kurerade. Det bästa med boken? Den har inget slutdatum utan ger glädje i hyllan för all tid.

Frida Kahlo – en biografi av Hayden Herrera

Frida Kahlo – en biografi
Fantastiska Frida! Konstvetaren Hayden Herrera tar sig bakom myten om Frida Kahlo.

Lyxigt formgiven och rikt illustrerad med både foton och målningar. Den amerikanska konstvetaren Hayden Herreras biografi Frida Kahlo (reklamlänk) (Mima förlag) är både påkostad och inbjudande. Det krävs mod för att våga ta sig an en ikon som Kahlo, men Herrera har ett gediget cv: tidigare har hon bland annat skrivit biografier om Henri Matisse och Mary Frank.

Annons

Här lyckas hon komma bakom myten och på allvar närma sig en skapande människa. Läs om Kahlos barndom i Mexiko City under den mexikanska revolutionen, det stormiga äktenskapet med konstnären Diego Rivera, de många kärleksaffärerna och den tragiska olyckan.

Såna som du ska inte va här av Marika Carlsson

Såna som du ska inte va här Marika Carlsson
Marika – såklart säger du det bäst själv!

Förra året fick jag möjligheten att intervjua komikern Marika Carlsson. Hon hade just den där förmågan att berätta som gör att man skärper sinnena och lyssnar. Med sin karakteristiska humor och värme delgav hon på ett generöst sätt upplevelser och känslor från sin uppväxt och sitt vuxna liv. Det var ett fint samtal att försöka förvalta väl i text. Samtidigt ville inte känslan lämna mig av att här fanns så mycket mer, det var så mycket hon inte sa. Såklart. För så är det ju alltid och så ska det vara.

Annons

Nu har Marika skrivit Såna som du ska inte va här (reklamlänk) (Forum). Utan mellanhand och utan filter berättar hon om såväl utsatthet som tillhörighet. Resultatet blev en bok som är på riktigt.

Till alla kvinnor överallt

Kring denna kropp av Stina Wollter

Kring denna kropp av Stina Wollter
Stina Wollter vill verkar för mänskligare normer – för att alternativet är livsfarligt.

Få böcker känns så självklara att rekommendera som denna. Den är som en varm hand som stryker mjukt över en spänd axel, som uppmanar till en stunds vila. Samtidigt är Stina Wollters Kring denna kropp (reklamlänk)(Forum) förstås inte en bok som väjer för det som bränns och känns. Hade den gjort det hade alla som följer henne blivit både förvånade och besvikna.

Men det vilsamma och varma är perspektivet; det är som om Stina Wollters röst påminner om rimligheten, den absolut nödvändiga människo­kärleken bortom hårda blickar och beskuret livsutrymme.

Annons

Som det står i förlagets presentation: Genom att ta tillbaka bilderna av oss själva kan vi bestämma villkoren och skapa nya, mänskligare normer. För att de gamla är livsfarliga.

Frisinnad och omutbar av Ellinor Melander

En biografi om Hilda Sachs Frisinnad och omutligt modig av Ellinor Melander
Hilda Sachs – med ständigt hopp om förändring

Frisinnad och omutligt modigt – en biografi om Hilda Sachs av Ellinor Melander

Hon var inte rädd för att sticka ut hakan och ha en avvikande åsikt, journalisten, författaren och feministen Hilda Sachs. Ellinor Melander har skrivit Frisinnad och omutlig modig (Gidlunds förlag) om hennes liv som pionjär i kvinnorörelsen och utrikeskorrespondent i Paris och Rom.

Sachs var en av de som var med från start när Föreningen för kvinnans politiska rösträtt bildades 1902, och i början av 1880-talet kämpade hon mot den reglerade prostitutionen – dock gjorde hennes inställning till fri kärlek att hon ansågs mycket radikal.

Annons

Intressant läsning om ett brinnande engagemang och vad det kan innebära på ett personligt plan att vara före sin tid.

Adele av Sean Smith

Adele av Sean Smith
Adele – med rätta en förebild.

Adele har en gudabenådad röst och en utstrålning som går igenom allt. Men vi vågar påstå att det finns ett tredje ben som har byggt hennes enorma framgångar – humorn.

I Sean Smiths biografi Adele (reklamlänk) (Harper Collins Nordic) berättas historien om hur en av våra största stjärnor tog sig från Tottenhams gator till världens största scener. För den som inte har något emot att läsa på engelska är även Chas Newkey-Burdens biografi (Overlook Press) ett hett tips.

Till dig som är på väg ut i vuxenlivet

Jag stannar till slutet av Fatemeh Khavari

Jag stannar till slutet av Fatemeh Khavari
En nutidshistoria genom ett personligt öde.

Hon är en av de 20 000 unga afghaner som kom till Sverige hösten 2015. Som 17-åring blev hon ledare för tusentals ungdomar som fått besked om att de inte fick stanna.

Annons

Organisationen Ung i Sverige kämpade under ledning av Fatemeh Khavari för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Tillsammans med Annie Hellquist har hon skrivit Jag stannar till slutet (reklamlänk)(Norstedts), en berättelse om kamp, mobilisering, flykt och kämpande, men också en historia om liv och vad som format Fatemeh Khavari till den unga kvinna hon är i dag.

Sluta aldrig gå av Christina Richardsson

Sluta aldrig gå av Christina Richardsson
Sluta aldrig gå – perspektiv som ger svindel.

Hon är ännu ung men hennes erfarenheter är rika som om hon skulle ha levt i hundra år. Minst.

Christina Richardsson föddes i Brasiliens vildmark och bodde i en grotta de första fem åren av sitt liv. Därefter gick hennes livsväg via en av São Paulos kåkstäder, och ett barnhem till att slutligen adopteras till en familj i Vindeln i Västerbotten. Hur hon kämpat – och kämpar – med att få ihop allt hon varit med om, att kunna härbärgera erfarenheterna i en enda person, och att bli så hel som möjligt berättar hon i Sluta aldrig gå (reklamlänk) (Månpocket). Läs den och du kommer att fyllas med respekt och ödmjukhet.

Läs även:

AV ELIN EKLÖF

Annons