Annons

Annons

Böcker mot höstdepp


I romanfigurernas lidanden känner vi igen oss, får perspektiv på våra egna bekymmer och kan kanske lära oss härda ut. I värsta fall kan lite litterär Prozac hjälpa oss att helt enkelt fly vardagen några timmar.

Relationsångest
Symptom: Ångest över brist på partner, ångest över val av partner.
Behandling: Fallstudier av liknande problem.

Bridget Jones dagbok av Helen Fielding (Egmont Richters)
Livet som singeltjej i 90-talets England är ingen dans på rosor. Omgiven av korkade snubbar och äckliga gubbar försöker Bridget få fason på sitt kärleksliv i denna moderna humorklassiker.

Annons

Omslag-fever-pitch
Fever Pitch av Nick Hornby (Penguin Books)
Rädslan att ”förlora sin frihet” drabbar inte minst män över 30. Hornbys fallstudie visar skräckscenariot: att förvandlas till en kufisk skivnörd som enbart umgås med kufiska skivnördar.

Gilla Femina på Facebook

Omslag-Revolutionary-Road
Revolutionary Road av Richard Yates (Norstedts)
Skoningslös studie av ett medelklasspars döende äktenskap. Frank och April försöker desperat fly förortsrutinen men är i grunden inte så intresserade av varandra. Föga uppiggande, men fängslande läsning.

Omslag-klingberg-jon-jefferson-jag-tror-vi-behover-prata-faktiskt
Jag tror vi behöver prata faktiskt av Jon Jefferson Klingberg (Alfabeta)
Jobbigt inträngande studie av ett stockholmskt mediepars uppbrott där mannen blir lämnad av sin framgångsrika och snygga fru.

Omslag-Den-unge-Werthers-lidanden
Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe (Norstedts)
Gnällspiken Werther är så olyckligt förälskad i Lotte att han till sist tar livet av sig. Boken sänder ett tydligt budskap till den mest hjärtekrossade läsare: Skärp dig för fasen.

Av STAFFAN WILSSON

(7)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar