Annons

Annons

Därför mår vissa bättre av glutenfritt – trots att de inte har celiaki


Mår du bättre av att äta glutenfritt trots att du inte har celiaki? Då är det kanske inte är gluten du är överkänslig mot.

Det råder en glutenfri trend i Sverige. Många väljer bort bröd, pasta och andra veteprodukter för att de menar att gluten är onyttigt eller får dem att må dåligt. Men är det verkligen så farligt med gluten?

Annons

I SVT:s Vetenskapens Värld har man tagit sig en närmare titt på proteinet som delar det svenska folket som Moses ska ha delat havet.

Läs även Ny forskning: Virus kan göra dig glutenintolerant

Enligt forskare finns det få fördelar med att välja bort gluten – om man inte har celiaki, det vill säga glutenintolerans. Och det är bara en till två procent av befolkningen som faktiskt lider av celiaki. Ändå är det många som upplever att de mår bättre av att undvika gluten.

Gilla Femina på Facebook

Enligt vissa forskare är dessa människor överkänsliga mot gluten, men många forskare hävdar också att det är andra beståndsdelar än just gluten som ger de positiva hälsoeffekterna.

Läs även Ny studie: 1 av 5 barn med celiaki hjälps inte av glutenfri kost

Professorn Peter Gibson, Monash university i Australien, tror att det är kolhydraterna Fodmap som ställer till besvären. De specifika kolhydraterna drar till sig vätska i tarmen som gör att tarmbakterierna börjar jäsa – vilket resulterar i en gasig och uppsvälld mage. Fodmap-kolhydrater är bra för tarmen för de allra flesta, men det finns dem som är överkänsliga. Kolhydraterna finns i bland annat lök, bröd, pasta och vissa frukter.

Läs även 7 tecken på att du kan vara glutenintolerant!

Huruvida det verkligen är Fodmap och inte gluten som får vissa människor att uppleva positiva hälsoeffekter av en glutenfri kost är dock inte helt klarlagt då det behövs mer forskning kring ämnet.

Källa: SVT Vetenskapens värld

Läs även Hur vet jag att jag har IBS? Experten svarar

(11)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar