Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Det här datumet försvinner de sista kontanterna

11 okt, 2017 
AvHenrik Högström
Begreppet "cash is king" är på väg att förlora sin innebörd. Enligt forskare kommer handeln i Sverige snart att vara kontantfri. Man har till och med räknat ut ett datum
Annons

Ingen har väl kunnat undgå att kontanter blivit allt mer sällsynt i vardagen. De flesta transaktioner görs med kort eller genom överföringar som Swish. Handeln är också intresserade av att se färre kontanter på grund av rånrisken och att hanteringen helt enkelt tar tid.

Nu har forskarna Niklas Arvidsson vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Jonas Hedman vid Handelshögskolan i Köpenhamn presenterat slutsatser om framtiden, skriver Computer Sweden.

I sin kommande studie ger de kontanterna fram till 24 mars 2023 i butikerna. Sedlar och mynt kommer alltså inte att fasas ut men handlarna kommer inte acceptera dem som betalmedel.

Datumet har beräknats utifrån när butikerna anser att det är för dyrt för butikerna att hantera kontanter och den allmänna trenden med minskad kontantanvändning. Och de här parametrarna sammanfaller alltså i mars 2023, enligt forskarna.

– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman under ett seminarium i Handelsrådets regi, skriver Computer Sweden.

Annons

Forskarnas underlag består bland annat av enkäter med handlarna. Och där tror hälften av handlarna att de kommer att sluta ta emot kontanter senast 2025.

Det är dock inte handlarna som är drivande i utvecklingen.

– 97 procent av handlarna tar emot kontanter – men bara 18 procent av konsumenternas betalningar sker i kontanter. Så det är konsumenterna som driver på, säger Niklas Arvidsson.

För handelns del är det flera faktorer som avgör kontanthanteringens vara eller icke vara. Det handlar bland annat säkerheten kring kortköp, hur försäljningen påverkas och om någon stor aktör går före och väljer att införa kontantförbud.

Enligt forskarna är stora delar av Sverige redo att lämna kontanterna även om det inte gäller alla samhällsgrupper.

– Ja, det är stora delar av Sverige, men det finns också grupper som absolut inte är redo. Äldre, personer med funktionsnedsättningar, immigranter och mindre företag. Där måste man hitta lösningar som hjälper dem, säger Niklas Arvidsson, enligt Computer Sweden.

Läs även:

Artikeln publicerades först på Allers.

Annons