Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fem varma drinkar – bartenderns favoriter

01 feb, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vad sägs om att värma sig med en rykande och krämig Irish Coffee eller en varm choklad med hasselnötter? Bartendern Charlotte Halsius blandar sina fem bästa varma drinkar.
Annons

Skidåkning, lek ute i det kalla vädret eller bara en dryg hemresa från jobbet i snöblandat regn kan få vem som helst att vilja sjunka ner i soffan med något varmt att dricka. Och varför då inte en rykande drink?

Bartendern Charlotte Halsius från Mr French blandar sina godaste varma drinkar som passar perfekt när snön yr utanför fönstret.

Rooibos Tea med gin

Rooibos-te spetsat med gin.

Till ett glas behöver du:
1 cl mörk sirap

10 cl starkt bryggt rooibos-te

4 cl gin

lättvispad grädde

Gör så här: Häll i mörk sirap, rooibos-te och gin i en kopp. Rör runt. Skikta grädden med hjälp av en tesked. Garnera med riven vit choklad

Rooibos Tea med ginBrand logo
Rooibos Tea med gin

Hot Apple Punch

Warm apple punch kryddad med kanelstång.

Till två glas behöver du:

8 cl calvados

3 dl äppeljuice

½ dl citronjuice

3 msk honung

1 kanelstång

½ dm hackad ingefära

Annons

2 stjärnanis

10 kryddnejlikor

Gör så här: Koka upp allt utom calvados och dra åt sidan. Låt svalna (servera inte varmare än 75 grader). Häll upp i mugg eller glas och tillsätt calvados. Garnera med kanelstång, citronskiva eller äppelskiva och mynta.

Hot Apple PunchBrand logo
Hot Apple Punch

Hazelnut Hot Chocolate

Lyxig och spetsad varm choklad.

Till en kopp behöver du:

2 cl Frangelico

2 cl mörk rom

2 dl mjölk

½ dl mörk choklad eller mjölkchoklad

½ dl socker

Till garnering: Krossade hasselnötter, kakaopulver och marshmallows

Gör så här: Koka upp mjölk, choklad och socker och dra åt sidan. Låt svalna (servera inte varmare än 75 grader). Häll upp i kopp eller glas. Tillsätt Frangelico och mörk rom. Rör runt. Toppa med vispad grädde. Garnera med krossade hasselnötter, kakaopulver och marshmallows.

Hazelnut Hot ChocolateBrand logo
Hazelnut Hot Chocolate

Hot Buttered Rum Cup

Buttered Rum

Till en kopp behöver du:
4 cl jamaicansk rom

2 cl lönnsirap

10 g kryddsmör (se recept nedan)

10 cl hett vatten

Annons

Till garnering: Apelsinzest med nejlika

Gör så här: Skär en skiva smör (ca 10 g). Lägg i mugg eller glas. Tillsätt lönnsirap och därefter hett vatten och rör runt tills smöret har löst upp sig. Tillsätt rom. Garnera med apelsinzest med nejlika.

Hot Buttered Rum CupBrand logo
Hot Buttered Rum Cup

Kryddsmör

Du behöver:

150 g smör

½ tsk salt

½ tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 st kanelstång

2 st stjärnanis

10 st kryddnejlikor

zest från en halv apelsin

Gör smöret så här: Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Dra åt sidan och låt svalna. Sila av. Plasta en liten smal form och fyll med kryddsmöret. Förvara smöret i frysen

Irish Coffee

Irish coffee – klassisk varm drink.

Till ett glas behöver du:

1 ½ cl sockerlag med farin- och muscovadosocker

5 cl irländsk whisky

10 cl nybryggt kaffe

Annons

lättvispad grädde

Gör så här: Brygg ditt favoritkaffe. Vispa grädde lätt (som till en äppelpaj). Värm ditt favoritglas med hett vatten. Vänta tills glaset är varmt och häll sedan ut vattnet. Häll i sockerlag, whisky och kaffe och rör runt med en sked. Håll en sked strax ovanför ytan och häll grädden på skeden. På detta sätt bromsas farten och grädden sjunker inte, utan lägger sig vackert uppe på ytan. Garnera med till exempel riven muskot.

Irish CoffeeBrand logo
Irish Coffee

Sockerlag med farin- och muscovadosocker

Du behöver:

1 del farinsocker

2 delar mörkt muscovadosocker

2 delar vatten

Gör så här: Lägg farinsocker och muscovadosocker i en kastrull och häll i vattnet. Låt koka upp och rör till sockret löst upp sig. Dra åt sidan och låt svalna.

Läs mer:

Annons