Annons

Annons

Studie: Att bo själv kan göra dig lyckligare

Man blir lycklig av att bo ensam,

Är du singel och bor för dig själv? Gratulerar! Det kan göra dig bättre på relationer, lyckligare och mindre ensam enligt en studie.

Att vara singel som vuxen stämplas ibland (trots att det är år 2018 vi lever i) som ett misslyckande. Målorden är ofta tvåsamhet, äktenskap, samboskap – gemenskap. När någon är singel och bor för sig själv kan vi tänka ”stackars hen som är så ensam”.

Annons

Men forskning visar att vi tänker helt fel – att bo själv kan göra att du känner dig mindre ensam. Det är singelforskaren Bella DePaulo som i en artikel på Psychology Today skriver att den som bor med en partner har större risk att känna ensamhet.

Gilla Femina på Facebook

I en studie där 16 000 vuxna tyskar ingick undersöktes sambanden mellan singelliv, ensamboende och ensamhet. Man tog även hänsyn till deltagarnas inkomst, och kunde då se att de singlar som hade det bra ställt ekonomiskt och bodde själva också var lyckligare.

Enligt DePaulo kan ensamboende faktiskt öka kvaliteten på ens sociala relationer, i och med att många i västvärlden idag kan välja att bo själva, och därmed också välja vilka man umgås med i hög grad. Alltså omger man sig bara med människor man vill omge sig med – och varje gång man ses gör man det av ett aktivt val, till skillnad från rutin som blir om man bor tillsammans med någon.

Studien visar också att singlar har både fler och starkare sociala relationer än personer som lever i parrelationer. Detta tros bero på att personer i relationer lägger mer tid på sin partner än på att vårda relationerna med familj och vänner.

Forskarna vill däremot förtydliga att den som känner sig ensam inte blir botad genom att bo själv.

Källa: Psychology Today  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:
Kajsa startade nätverk för singeltjejer: ”Ingen ska behöva vara ensam”

10 vanor lyckliga människor har gemensamt

5 fördelar med att vara singel – enligt forskningen

(48)
(0)
Mejla


Annons


Annons


Laddar