Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Gravid med tvillingar? 11 saker du nog inte visste

06 sep, 2019 
AvMalin Ny
Gravid med tvillingar? Överraskande fakta om tvillinggraviditeter.
Visste du att tvillingar kan ha olika pappor och att de kan födas med olika metoder? Vi har listat 11 saker som du kanske inte visste om tvillinggraviditeter.
Annons

I dag räknar man med att mellan 1 och 3 procent av alla födslar är tvillingfödslar. Att få besked om att man väntar två bebisar, och inte bara en, är omtumlande för många. En tvillinggraviditet skiljer sig trots allt rätt mycket från en ”vanlig” graviditet – bland annat får den som är gravid med tvillingar gå på fler kontroller än den som bara har ett barn i magen, och det är vanligt att tvillingar föds tidigare än vecka 37 in i graviditeten.

Här är 11 saker du kanske inte visste om tvillinggraviditeter!

Vanishing twin syndrome

En del forskare tror att var åttonde graviditet i själva verket är en tvillinggraviditet. Vanishing twin syndrome, även kallat VTS, innebär att en tvilling spontanaborteras och absorberas av den överlevande tvillingen.

Tvillingar kan ha olika pappor

Det här fenomenet kan inträffa när en kvinna släpper två ägg i stället för ett under ägglossningen. När de två äggen befruktas av sädesceller från två olika män under de dagarna kvinnan har ägglossning, kan barnen få två olika pappor. Det här är dock bara möjligt när det handlar om tvåäggstvillingar.

Annons

Får ofta mer symptom än andra

De vanliga besvären som kan uppstå under en graviditet; illamående, ryggont, trötthet, svullna händer och fötter och halsbränna, får ofta tvillingmamman i högre grad. Det på grund av att all hormonell påverkan blir ännu större vid tvillinggraviditeten.

Det finns två typer av tvillingar

Det finns två typer av tvillingar – tvåäggstvillingar och enäggstvillingar. Tvåäggstvillingar är vanligare på grund av att de kommer från två olika ägg, medan enäggstvillingar kommer från ett enda befruktat ägg som har delat sig.

Tvillingar föds ofta för tidigt

Mer än 50 procent av alla tvillingar föds innan gravidvecka 37. Den genomsnittliga födelseveckan är vecka 36, men vissa kan gå alla 40 veckor medan andra föder redan i vecka 25. Att tvillingar tenderar att födas för tidigt beror ofta på att livmoderns ökade belastning på livmodertappen gör att den öppnas.

Tvillingtransfusionssyndrom, TTS

Om man vid ultraljudet i vecka 17-18 ser att fostren har en gemensam fosterhinna och moderkaka och ingen eller bara två tunna hinnor mellan sig, är man extra uppmärksam på TTS – tvillingtransfusionssyndrom. Det är ett allvarligt tillstånd som bara drabbar enäggstvillingar. Fostret får då olika mängder blod och näring från den gemensamma moderkakan. Den tvilling som får för lite blod hämmas i tillväxten, medan den som får för mycket kan drabbas av hjärtproblem.

Annons

En tvillinggraviditet kräver speciell omsorg

Kvinnor som är gravida med tvillingar löper större risk att drabbas av anemi (blodbrist), havandeskapsförgiftning, blodproppar och blodsockerförhöjning. Det är därför extra viktigt att gå på extra kontroller och att ta hand om sin hälsa under graviditeten.

Kejsarsnitt är något vanligare

Att föda tvillingar vaginalt är vanligt men det är mer sannolikt att kvinnan föder med kejsarsnitt.

Tvillingar kan födas med olika metoder

I vissa fall föds en tvilling vaginalt, den som är närmast livmoderhalsen, medan den andra bebisen föds med kejsarsnitt. Det brukar hända när den andra bebisen visar tecken på stress efter att ha gått igenom två rundor av livmodersammandragningar.

Tvillingförlossningar tar längre tid

Förlossningsarbetet tar oftast längre tid med tvillingar, medan själva födseln oftast inte tar längre tid då de flesta tvillingar föds med bara ett par minuters mellanrum.

Du behöver äta extra kalorier

Den som är gravid med tvillingar behöver äta minst 2 700 kalorier per dag och kommer också troligtvis få äta extra vitaminer. Den som vill amma båda tvillingarna behöver äta minst 500 kalorier extra.

Foto: TT

Läs mer: 

 

Annons