Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Guide: Så väljer du rätt typ av färg när du målar

16 apr, 2019 
AvNina Nyström
Målade miljöer
Linoljefärg, äggoljetempera, alkyd, akryl, täcklasyr – när ska man måla med vilken färg? Svaret är inte så enkelt, det är många faktorer som spelar in. Men här är en kort guide till några av våra vanligaste färger och deras för- och nackdelar.
Annons

När man bestämt sig för sig att måla är det lätt hänt att man blir ivrig. NU ska det målas – och fort ska det gå! Kanske tänker du till och med att du vill passa på att använda upp en av alla de där färgslattarna som står i källaren? Äh, det funkar väl? Färg som färg?

Nej, tyvärr är det sällan särskilt smart (och det vet du redan eller hur?). För bästa resultat bör du välja en färg som passar underlaget och det slitage det ska utsättas för. Självklart är slutresultatet beroende på hur mycket jobb du är villig att lägga ner och hur tålmodig och noggrann du är. Men vilken sorts färg du ska välja handlar också om vilken känsla du är ute efter.

Idag tar miljömedvetenheten ett stort fokus i färgbranschen. Många färger innehåller ämnen och tillsatser där vi ännu inte vet hur de påverkar vår hälsa över tid. Gammaldags målningstekniker har därför blivit populära igen samtidigt som allt fler färger blir miljövänliga(re). Och det finns för- och nackdelar med alla sorters färger – här är en kort guide över våra vanligaste färgtyper och hur de används.

Annons

För- och nackdelar med olika färgtyper:

Latexfärg/akrylfärg

Många av våra vanligaste vägg- och snickerifärger idag är latexfärger, det som i folkmun kallas plastfärg. De flesta latexfärgerna är vattenburna och är snabbtorkande, hållbara och lätta att måla med. Om du väljer en matt eller blank färg är numera oftast en smaksak, eftersom många av de matta färgerna nu är både slitstarka och går att få avtorkningsbara. En matt färg ger ett behagligt och elegant intryck och är ett populärt val på väggfärg idag. För snickerier däremot väljer man färg med högre glans.

Linoljefärg

Gammaldags linoljefärg funkar på såväl fasader, puts och järn som på snickerier. Linoljefärg kräver lite mer tålamod av dig som ska måla eftersom den ska strykas ut tunt och helst ”gnuggas” in försiktigt i underlaget. Färgen åldras vackert och flagar sällan, utan ”kritar” av sig när den blir gammal, vilket besparar en del skrapningsarbete. Ofta räcker det med rengöring och ett lager ny färg – om man är ute i tid.

Annons

Eftersom det är ett levande material rör sig färgen med underlaget och följer temperaturväxlingar, vilket förhindrar sprickbildningar. Röta har dessutom svårt att växa där du målat med linoljefärg.

Färgen har rykte om sig att vara dyr, men man måste komma ihåg att eftersom den ska målas så tunt det går åt mindre färg per kvadratmeter.

Alkydoljefärg

En modern variant av oljefärg, syntetiskt framställd av vegetabiliska oljor. Förr var alkydoljefärg ofta lösningsmedelsburen, men av miljöskäl är de numer mest vattenburna. Färgen står bättre emot väder och vind men blir inte riktigt lika vacker på stora ytor.

Äggoljetempera

Den miljövänliga äggoljetemperan är populärt val för de som ömmar för byggnadsvård. Färgen är mest känd för sitt naturliga resultat med en vacker lyster från de naturliga färgpigmenten, som äkta mineraler, oxider och jordpigment, som reflekterar ljuset på olika sätt.

Det är en slitstark och hållbar färg som passar för alla typer av inomhusmålning. Äggoljetempera fäster på de flesta material och går att applicera med både roller, pensel och spruta. Dessutom är den vattenlöslig så det är enkelt att torka bort fläckar och spill. Färgen är tunn, så ofta behövs tre lager för full täckning.

Annons

Emulsionsfärg som äggtempera kan du köpa färdigblandad, eller så köper du ingredienserna själv (ägg, linolja och pigment) och blandar med vatten.

Slamfärg

Slamfärger används framförallt på husfasader och Falu rödfärg är det mest klassiska exemplet. Innehåller vatten, linolja, färgpigment – och vete- eller rågmjöl! Målas enbart på obehandlade ytor eller sådana som tidigare målats med slamfärg. Den är billig, lättanvänd och snäll mot miljön. När det är dags att måla om räcker det ofta att borsta av ytan med en piasavakvast för att få bort lös färg och grånat trä innan du börjar måla.

Kalkfärg

Den flammiga kalkfärgen har blivit populär de senaste åren, vilket inte är så konstigt. Det ger en personlig och levande yta som ger rummet karaktär, och du bestämmer själv hur stor effekt du vill ha. Ska du ha färgen i exempelvis badrum eller ömtåliga ytor i köket bör du måla över med en sealer för att skapa en skyddande yta. Ett varningens finger dock för att det kan vara lite krångligt att måla över med annan färg sedan, i värsta fall man det krävas bredspackling.

Annons

Lasyrfärg

En genomskinlig färg som låter underlaget framträda fint. Lasera bör du därför bara göra på oskadade underlag utan repor och hack eftersom det inte blir snyggt när färgen hamnar i fårorna. Har du kvar hack fastnar för mycket färg och har du försökt fylla i fäster inte lasyren på fyllnadsmaterialet.

Det krångliga med att måla med lasyr är att varje gång du målar över ett fält du redan målat blir det mörka ränder där färgen lägger sig dubbelt. Du bör aldrig avsluta en yta mitt i eftersom det ökar risken att det blir ojämnt.

Täcklasyr är kombinationsfärg med täckfärg iblandat i lasyren.

Måla våtrum, element, tak och golv

För speciella underlag som våtrum, element, tak och golv som tidigare målats bör du kolla upp vad som gäller för just dina förutsättningar. Det kan skilja sig beroende på exempelvis tidigare underlag och slitage.

 Vi i villa hittar du en smart lathund över vilken färg som passar var lite mer exakt.

Bilder: 1. Norrgavel. 2. Nordsjö 3. Nordsjö (@lenalidman85)

Läs mer:

Annons