Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Gynkjolen – skönt skydd i ett utsatt läge eller onödig engångsartikel?

24 jan, 2020 
AvNina Nyström
gynkjol
Har du hört talas om gynkjolen? Vissa har stött på den tidigare, men långt ifrån alla. Nu vill Sanna Lundell och Ann Söderlund sprida produkten som hjälper kvinnor att känna sig mer bekväma hos gynekologen. Och tanken är god – men myntet har två sidor.
Annons

Den här typen av produkter har funnits i andra länder tidigare, och anses till och med som en självklarhet av vissa. Men inte i Sverige – åtminstone inte brett, även om några kvinnor har stött på liknande produkter tidigare.

Tanken är att den lilla blåa kjolen ska kunna användas vid såväl gynekologiska undersökningar och cellprov som vid endoskopi och besök hos urolog.

Man sätter helt enkelt på sig kjolen, lägger sig i stolen och när det är dags för undersökning lyfter gynekologen/barnmorskan/läkaren på de delar som behövs. I väntan på att hoppa upp i stolen, om hen behöver hämta något eller om man börjar diskutera något under tiden slipper man alltså känna sig lika bar och utlämnad. Kjolen fungerar såklart också lika bra för män som vill skyla sig under en undersökning.

Slipp obekväma och pinsamma situationer

Enligt en undersökning från Kantar Sifo så känner sig drygt 60 procent av kvinnorna obekväma vid gynekologundersökningar och en av tio har avbokat besök hos gynekologen på grund av känslor man associerar till undersökningen. Förbättringar på området är alltså högst välkomna!

Annons

Riktar sig till mottagningar

Me Covers, som kjolen heter lanserades i Sverige redan i maj och försäljningen riktar sig framförallt till mottagningar. Vissa var snabba på att nappa på idén. Redan i somras hade man lagt en stor order på till exempel kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad och hittills har lanseringen varit framgångsrik och intresset stort. Bakom kjolen och bolaget står trion Giselle Essé Hyvönen, Karin Vangstad och Helena Levin.

Ann Söderlund och Sanna Lundell har tidigt varit inblandade i marknadsföringen av företaget och tidigare i januari lanserades nyheten att de gått in som delägare i företaget, men det är inte förrän efter de båda uppmärksammat gynkjolen stort på sociala medier som nyheten fått verklig snurr.

Men behövs den?

Att tanken är god, kan nog alla som känt sig obekväma hos gynekologen enas om. Men i kommentarsfälten på sociala medier har plagget fått blandade reaktioner. Vissa tycker det är skönt att skyla sig och uppskattar verkligen nyheten, medan andra är kritiska. Förutom att man helt enkelt tycker att det är onödigt, kan man också ifrågasätta såväl miljöperspektivet av fler engångsartiklar, den extra kostnaden det belastar vården med, samt att den spär på ”nakenskammen”.

Annons

Karin Vangstad, CEO på företaget medger att kjolen i dagsläget tyvärr inte är särskilt miljövänlig, då den är gjord av polypropylen, vilket bara är 20 procent återvinningsbart. I dagsläget är det dessutom så att man helt bränner upp produkten efter bruk. Som inom de flesta andra områden är det kostnaderna som styr.

Men man jobbar på att kunna ersätta den med en mer hållbar variant i träfiberviskos, som redan är framtagen. Tyvärr är även det en kostnadsfråga, eftersom den är ännu dyrare. Och ja, kjolen är en kostnad för vården – men i jämställdhetens namn kanske det är en rimlig investering? Myntet har som sagt två sidor.

Om gynkjolen slår brett återstår alltså att se.

 

Läs mer: 

Annons