ANNONSSAMARBETE MED HELSINGBORG STAD

Att bada kallbad ligger verkligen i tiden och i sociala medier tycks det som alltfler tar sig ett dopp i det kalla vattnet om vintern. I Sverige finns i dag cirka 48 kallbadhus och tre av dessa ligger i Helsingborg. Att just Helsingborg i dag är en passande stad för kallbad är inte så förvånande för stadens invånare då traditionen med kallbad går så långt tillbaka som 150 år. Längs kustremsan ligger kallbaden Pålsjöbaden, Kallis och Rååbaden. I år arrangerar Rååbadarna i samarbete med Helsingborg stad för första gången Kallbadsveckan.

– Att sitta i värmen och blicka ut över sundet, med utsikt över Danmarks kust och kunna följa färjorna som går hela tiden är en riktig upplevelse. Helsingborg är ett mecka för kallbad och det ska vi nu fira, säger Mia Jansson, anläggningsföreståndare på Kallis och Pålsjöbaden.

Hennes önskan är att både vana och nybörjare ska hitta till kallbadet. För vana badare blir kallbad en del av vardagsrutinen medan andra kanske mer ser det som något som känns lite galet och vågat.

Här är fyra anledningar till varför du borde testa!

1. Det lindrar smärta och minskar stress.

Gör dig själv och din kropp en tjänst och börja bada bastu och kallbad. Det är nämligen den bästa friskvården du kan ge dig själv då det minskar stress och lindrar smärta och stelhet i både leder och muskler.

2. Kroppen gör sig av med överflödiga avfallsämnen.

När du bastar svettas du ymnigt vilket hjälper din kropp att bli av med avfallsämnen som salter, kväve, bly, nickel och kadmium.

3. Du får bättre immunförsvar och blodcirkulation.

Enligt forskning vet vi att hälsofördelarna av regelbundet bastande är många. Varje gång du badar bastu lurar du din kropp att tro att den har feber vilket gör att ditt immunförsvar kickar igång. Så om du vill ha en anti-age-kur ska du verkligen överväga att utsätta kroppen för varmt och kallt växelvis. När du badar kallt och bastar pumpar ditt hjärta fortare, din syreupptagning ökar och du får bättre blodcirkulation. Dessutom hjälper du kroppen att stimulera tillväxten av vårt kroppsfett som gör att vi klarar temperaturskillnader bättre.

4. Du blir gladare.

En studie som gjorts i Finland hade som mål att studera effekten på humöret av regelbundet kallbadande. Det visade sig efter fyra månader att deltagarna hade bättre humör och kände sig mer energiska. Värmen hjälper nämligen tre av kroppens viktigaste hormoner: serotonin, oxytocin och endorfin. Hormoner som gör att du mår bättre och blir gladare.

Kallbadsveckan

När? 31/1 – 5/2
Var? Helsingborg och stadens tre kallbadhus Rååbadet, Kallis och Pålsjöbaden.
Hur? Badpass köps hos något av kallbadhusen eller på evenemangets webbplats. Du köper badpass för antingen tre eller sju dagar. Vid köp av ett badpass ingår också yogapass, midnattsbad och föreläsningar.

Läs mer på kallbadsveckan.se