kyssas-mer

Den snabba pussen i förbifarten må vara trevlig, men för att verkligen maximera de gynnsamma effekterna bör ni hångla mera. En kyss behöver inte vara förspel till sex, utan kan vara ett härligt sätt att bonda och visa varandra kärlek – medan ni samtidigt förbättrar välmåendet!

 

Här är 6 bra skäl att kyssas oftare:

 

1. Det stärker bandet mellan er
Det finns en anledning till att vigseln förseglas med en kyss. Ni må vara skrivna på samma adress och kanske rentav gifta, men kyssen är det verkliga fysiska beviset på att ni är ett kärlekspar – något som återkommer i alla kulturer. Kyssen för er samman, såväl bokstavligen som känslomässigt. Psst! Att vara sambo är precis lika bra som att vara gifta – nu är det vetenskapligt bevisat!

2. Det sänker blodtrycket

Kyssar ger en avslappnande och blodtryckssänkande effekt, perfekt om du lever ett stressigt liv. Lite hångel är med andra ord rena rama meditationen!

3. Det fyller kroppen med må bra-hormoner

När du kysser någon frigörs endorfiner, serotonin och oxytocin i kroppen – tre olika sorters feelgood-hormoner som höjer humöret och stärker välbefinnandet, skriver Psychology Today. Både du och din partner får en riktig lyckoboost.

Läs mer: 7 tecken på att det är äkta kärlek

4. Det bränner kalorier

Du förbränner dubbelt så många kalorier när du hånglar som när du inte gör det, så se det som ett litet träningspass. Visst, du kommer kanske inte nå toppformen enbart genom att kyssa din partner, men visst är det ett härligt sätt att öka förbränningen?

5. Det är bra för tänderna

Kyssar sätter igång salivproduktionen och fungerar som naturens egen munskölj, vilket ger dig ett fräschare leende och sänker risken att drabbas av kariesangrepp. Nästa gång du får beröm hos tandläkaren kan du stolt berätta att du hånglar regelbundet. Psst! Vill du ytterligare förbättra tandhälsan? Då ska du äta mer av den här ostsorten!

6. Det sätter ett positivt exempel för barnen

Har ni barn? Då ska ni absolut inte vara rädda för att kyssas inför dem – tvärtom! Er relation är barnens första bild av hur ett parförhållande ser ut och att ni visar varandra kärlek och närhet är positivt för dem att se. Detta gäller givetvis även med din nya partner, om du separerat från barnens andra förälder.

 

FOTO COLOURBOX

 

Missa inte att läsa:

5 falska myter om lyckliga par
Så ofta ska du ha sex för att må bra
10 saker alla som haft en distansrelation känner igen
8 hot mot ett lyckligt äktenskap