Ni har gjort slut, ni är båda överens om att det är slut. Men så tar det ändå inte lång tid innan det plingar till i din telefon ”Va!? Vi har ju gjort slut!”

Det kan vara både roligt och jobbigt att få meddelanden från sitt ex. Kanske har du känslor kvar för hen och då blir du nog både glad och pirrig samtidigt som du blir ledsen över att du blir påmind om vad du har förlorat. Eller så var det ditt beslut att ni skulle avsluta förhållandet och då kan meddelanden från ditt ex vara det sista du vill ha.

Om du får ett meddelande om att ditt ex har kvar prylar hos dig som hen skulle vilja hämta är det inte så mycket att höja på ögonbrynen för, men om du plötsligt får ett snickesnackigt meddelande om någon film som hen sett på bio kan du börja undra vad hen egentligen vill. Framför allt om ni inte uttalat sagt att ni ska fortsätta att vara kompisar efter att ni gjort slut.

Eller det kanske är du själv som har svårt att hålla fingrarna borta från telefonen när du och din partner har gjort slut? Varför blir det så här?

4 anledningar till att exet håller kontakten

Psykologen Samantha Rodman säger till Huffington Post att det vanligaste är att personen i fråga reflekterar över ert förhållande, och saknar dig.

– Det rör sig förmodligen om ett romantiskt eller åtminstone sexuellt intresse som lever kvar, men det kan också vara så att hen saknar dig som kompis.

Det finns så klart också andra anledningar till att ditt ex textar dig. Här listar vi fyra möjliga:

  • Om ert förhållande slutade dåligt kan det ligga ett dåligt samvete i botten. Hen vill helt enkelt skicka lite meddelanden som en kontroll om allt är ok med dig.
  • Har ni många gemensamma vänner? Det kan vara så att hen vill släta över ert uppbrott lite och göra det mindre dramatiskt innan ni råkar springa på varandra på en fest hos en gemensam vän.
  • Om det var du som gjorde slut kan ditt ex vilja hålla kontakten för att få ett ordentligt avslut. Kanske hen inte riktigt förstår varför det tog slut eller så finns det konflikter som behöver lösas.
  • Och det kan vara så enkelt att ditt ex sitter hemma och textar till dig (och kanske inte bara dig) för att hen har tråkigt. Kanske är hen full eller bara kåt. Eller kanske drabbats av sentimentalitet för att hen hörde ”er” sång på radion.

Ska du svara på exets meddelanden?

Så vad gör du? Ska du svara eller ignorera de här meddelandena? Det kan så klart ingen annan än du själv avgöra. Men du ska veta att du har all rätt att ignorera meddelanden från ditt ex, särskilt om du skulle må dåligt av att svara och därmed upprätthålla kontakten. Du kanske har känslor kvar, men är säker på att hen inte har det – då blir meddelandena som tortyr.

Annars kan du självfallet svara, framför allt om du ser ditt ex som en kompis eller om du faktiskt funderar på om ni borde bli tillsammans igen och du tror att hen känner likadant.

Det viktigaste är att inte göra dig själv illa och att inte lura någon.

Foto: TT

Källa: Huffington Post

 

Läs mer:

Kärlekens tre stadier – så förändras förhållandet över tid

5 tecken på att du INTE är redo för ett förhållande

Så kommer du snabbare över ett sprucket förhållande 

Mer läsning

Femina