Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Kvinnor fryser ofta hemma – och det är männens fel

02 dec, 2019 
AvMalin Karlberg
kvinnor fryser hemma
Många kvinnor går runt och huttrar i sitt hem, visar en ny studie. Och anledningen tycks vara att det är mannen i hushållet som sköter termostaten…
Annons
8 anledningar till att du fryser mer än andraBrand logo
8 anledningar till att du fryser mer än andra

Råder det ett temperaturkrig i ditt hem, där du vill ha det varmare – men din man hellre har det svalt? I så fall är du långt ifrån ensam, visar ny amerikansk forskning från Ohio State University.

Enligt forskarna lever många kvinnor ihop med vad forskarna kallar en manlig ”termostatdiktator” – vilket gör att hemmet håller en längre temperatur än vad kvinnan tycker är behagligt. Män trivs nämligen ofta i en längre temperatur än kvinnor – och är enligt forskarna de som oftast styr termostaten hemma.

Många konflikter kring inomhustemperaturen

Problemet ger upphov till många parkonflikter, visar studien, som inkluderade 112 hushåll som fått föra dagbok över sitt inomhusklimat och gräl kopplade till detta. Många av temperaturbråken slutade dock i att kvinnan tvingades fortsätta frysa.

Annons

– Till exempel sa en deltagare att hon kände sig kall och bad sin make att höja värmen. Maken tyckte att det kändes lagom, så termostaten ändrades inte, berättar studieförfattaren Nicole Sintov, professor vid Ohio State University, för Inverse.com.

Kvinnor tenderar att vara mer frusna än män, av biologiska skäl. Dels har de ofta lägre muskelmassa än männen, vilket gör att kroppen måste jobba hårdare för att bevara sin värme. Dessutom har kvinnor överlag ett större fettlager, med resultatet at blodet hamnar djupare, vilket förstärker köldupplevelsen.

Inför årets kallaste månader är det alltså dags för kvinnor att sätta ner den raggsockeklädda foten – och ta kontroll över bostadens termostat.

Läs mer:

Annons