Att våga prata om intimhälsa, underlivsbesvär och intimvård borde vara lika naturligt som att prata om vilka skönhetsprodukter man använder till sin hy. För när du tar hand om ditt underliv och det befinner sig i balans, investerar du även i ditt eget välmående.
Visste du det här om ditt underliv?
Vet du till exempel att en frisk vagina har ungefär samma pH-värde som ett glas rött vin? Och att hela klitoris är ungefär 10 centimeter lång och har skaft som delar sig i två på varsin sida om urinröret och slidöppningen?
Det finns förmodligen många saker som du inte vet om när det kommer till ditt eget underliv men att prata om besvär i underlivet och om intimvård ska inte vara skämmigt eller tabu. Det är minst lika viktigt att ha en god intimhälsa oavsett om du är 20, 40, 60 eller 80+. Ditt underliv är starkt och underbart och förtjänar den bästa kärleken genom hela livet!

Tillsammans med intimvårdsföretaget Ellen bjöd Femina in skådespelerskan Happy Jankell och hennes mamma radioprofilen Annika Jankell och influencern Aysha Jones och hennes mamma Madan Gaye för att prata om intimhälsa på ett naturligt och avslappnat sätt.
– Min generation har aldrig riktigt pratat om sådant så jag pratade nog inte riktigt med er om det här, säger Annika Jankell och tittar på sin dotter Happy Jankell.
– Nej, men du har alltid sagt att det är bra att lufta och att det är nyttigt. Att sova utan trosor hjälper och när hela kroppen mår bra, då mår underlivet också bra, säger Happy Jankell.

Annika berättar att hennes egen mamma lärde henne att man aldrig ska tvätta med tvål eftersom man har tunna slemhinnor, men då säger Happy att hon ibland tog schampo i underlivet när hon var tonåring.
– Men det passar jag mig verkligen för i dag för det kan verkligen sätta hela kroppen ur balans. Det är viktigt att låta vaginan vara en vagina. Många unga tjejer tror man ska lukta rosor och godis. För att vara fräsch behöver man inte lukta sockervadd, säger Happy.
Aysha Jones berättar att hon inte fått med sig hemifrån hur man ska ta hand om sitt underliv.
– Nej, det är lite tabu, säger hennes mamma Madan Gaye.

En stor anledning till det är att det är tabu i många afrikanska kulturer och tystas ner, vilket leder till att många inte lär sig tillräckligt om vare sig intimvård eller intimhälsa.
– Jag kan inte prata om det med mina barn, mina syskon och föräldrar men med mina kompisar har jag gjort det. Men vi borde prata mer om det, säger Madan.
Dottern Aysha håller med.
– Det är så viktigt att man kan prata om vaginal hälsa. Man pratar till exempel inte om vad som händer om mensen inte kommer och varför man har flytningar. Det borde man prata mer om.
Probiotika betyder för livet
Samtalet mödrar och döttrar emellan glider in på probiotika som är ett samlingsnamn för de goda bakterier som framför allt finns i vår tarm, men också i det kvinnliga underlivet.

Probiotikan i underlivet består mestadels av mjölksyrabakterier som hjälper till att skapa en sur miljö där oönskade bakterier inte trivs. Vilket är så viktigt för vårt underliv och för att vi ska må bra.
– Jag visste att probiotika är bra för magen, men inte att man har probiotika i underlivet, säger Aysha.
Mamma Madan konstaterar att hon inte har så mycket kunskap kring det. Annika och Happy berättar att de brukar köpa fil och yoghurt med probiotika, men att de inte visste att bakterierna också är nödvändiga för balansen i underlivet.
– Probiotika är alltså som små krigare som skyddar, säger Happy insiktsfullt.
Ellens produkter är framtagna för att hjälpa underlivet att upprätthålla pH-balansen, oavsett var i livet man befinner sig. Dessutom innehåller Ellens probiotiska intimprodukter bland annat samma naturliga mjölksyrabakterier som finns i ett friskt kvinnligt underliv, speciellt framtagna tillsammans med gynekologer och är en svensk innovation.
"Många känner prestationskrav"
Vi frågade gänget om de visste om att oro, stress, prestationskrav och spända slidmuskler kan påverka slidans anpassningsförmåga och orsaka att slidan känns alltför trång.
– Vi lever i en tid då vi är medvetet och undermedvetet stressade och om det påverkar vår vagina så känns det hemskt att den svarar så negativt, svarar Annika Jankell och får medhåll från dottern Happy.

– Jag tänker att många känner prestationskrav inför sin kropp och sin vagina. Det finns många nojor kring hur man borde se ut, om man ska vara rakad eller orakad och hur man luktar. Det blir svårt att njuta när njutningen stoppas av prestationskraven, säger Happy.
Även Aysha och Madan pratar om att de har kunskapen kring att hjärnan och kroppen påverkas av stress, men att de inte tänkt på att även underlivet påverkas.
– Men det påverkar såklart jättemycket för både den sexuella njutningen och för hälsan. Det är så mycket som man inte vet, säger Aysha.

Hon fortsätter;
– Det är verkligen jätteviktigt att vi börjar prata mer om de här sakerna. Mest för vår egen skull så vi kvinnor ska kunna äga vår egen kropp, men framför allt för nästa generation så att de vågar söka hjälp och prata om det.
– Jag hade velat prata mer om vaginan, säger Happy och syftar tillbaka på uppväxten och hur de pratade om intimhälsa hemma.
– Ja, jag skäms över att vi inte pratat mer om det här. Vi måste erövra en sådan viktig del av vår kropp som vår underlivhälsa är, säger Annika.

Intimhälsa på agendan
Med sin intimvårdsskola vill Ellen att man ska kunna hitta lättillgänglig information om underlivet och underlivshälsa, oavsett var i livet man befinner sig. Ett mål är att personer med ett kvinnligt underliv ska känna till vanligt förekommande underlivsbesvär och hur man undviker dem. Dessutom vill de inspirera kvinnor till att ta hand om sitt underliv och sin intimhälsa på ett pH-balanserat sätt.
– Vi vill sudda ut tabun och lyfta ett högst naturligt ämne, intimhälsa, på agendan. Enligt en undersökning vi gjorde tillsammans med Heja livet så ansåg 78% av de tillfrågade kvinnorna att det inte fanns tillräckligt med bra information om intimhälsa. Många vet därför inte vad som är normalt eller inte när det kommer till underlivet, hur vår kropp fungerar när vi kommer in i klimakteriet och att ett pH-balanserat underliv är grunden till ett välmående underliv, säger Charlotta Nilsson, VD på Ellen.