ANNONSSAMARBETE MED LIBRESSE

Advertisement

Inkontinens kan kännas som ett läskigt ord. Men om vi ska vara ärliga – att det kommer några kissdroppar är något som många upplever av många olika anledningar. Precis som svett, flytningar och spotting är några droppar kiss i trosan vanligt förekommande genom olika stadier i livet, och speciellt när man blir lite äldre. Upplever du lätt urinläckage så är du verkligen inte ensam.

Får du kiss i trosan under vissa perioder och ibland upplever en oförmåga att hålla tätt brukar det benämnas som lätta inkontinensbesvär. Och kanske känner du igen dig i just ansträngningsinkontinens som betyder att man kan kissa på sig när man exempelvis nyser, hostar, springer, lyfter tungt eller skrattar gott.

Droppar från underlivet är något som vi alla upplever – mer eller mindre.

Det finns en föreställning om att lätt urinläckage är något som händer gamla människor, men sanningen är den att det kan drabba alla. Både män och kvinnor, gammal som ung. Det finns dock ett gäng anledningar (som vi kommer att gå igenom) till att det är vanligare att kvinnor ofta får hantera kiss i trosan. Och trots att lätt inkontinens är något som var tredje kvinna upplever någon gång i sitt liv – så känner många av oss att det är pinsamt att erkänna att man har det. Det är dags att ändra på det, och att prata om det, så vi kan ta bort stigmat som så många fortfarande måste leva med.

Här går vi igenom varför vi kvinnor oftast får besvär med några kissdroppar, hur man bäst hanterar det och vad man kan göra åt det.

Graviditet – en stor förändring för hela kroppen

Att bära ett litet barn inom sig gör att kroppen går igenom en mängd förändringar. Att uppleva att det är svårare att hålla tätt är väldigt vanligt, dels finns det ju mindre plats för kissblåsan och det blir ju knappast bättre av att man har en liten krabat som använder den som studsmatta. De hormonella förändringarna gör också sitt för att förbereda kroppen inför förlossningen och mjuka upp musklerna i bäckenbotten för barnet att kunna ta sig igenom. Att det dessutom vilar en livmoder med barn, moderkaka och fostervatten som tynger är inte heller optimalt för urinblåsan.

En graviditet medför stora kroppsliga förändringar.

Svårt att hålla tätt efter en förlossning

Oftast hör man mest om det häftiga med att föda barn, att man blir imponerad över vad ens kropp klarar av och hur stark den är – men det är också så att det är vanligt att man får bristningar och får svårt att hålla tätt efter förlossningen. Det är så många som 9 av 10 av alla förstagångsföderskor får någon form av bristning eller genomgår perineotomi, alltså att man klipper i mellangården när barnet är på väg ut.

Efter du fött barn så kommer din bäckenbotten vara lite uttänjd ett tag och du kan uppleva lite kiss då och då vilket är helt normalt. Men det är inget du ska behöva lida av i tystnad eller acceptera som en ny normal i ditt liv. Ge det lite tid, men absolut inte för mycket! Om det fortsätter så prata med din barnmorska, hen kan guida dig vidare och du kan få hjälp av en sjukgymnast för att få tillbaka kontrollen över din bäckenbotten.

Klimakteriet kan ge försvagade muskler

Utöver de fruktade värmevallningarna och det faktum att din mens upphör så innebär klimakteriet att mängden av hormonet östrogen i kroppen sjunker. Det gör bland annat att slemhinnorna kan bli torrare, tunnare och mindre elastiska. Att det inte finns något östrogen som dansar runt i kroppen kan också försvaga musklerna i bäckenbotten och göra att det kommer lite droppar av kiss då och då. Vad kan du göra åt de ovälkomna dropparna? Många av oss upplever lite urinläckage av olika skäl, men som tur är finns det saker att göra åt det. Du ska inte behöva dra ner på ditt liv bara för att det kommer lite droppar. Det som är bra är att oavsett vad det är som orsakar urinläckaget så finns det många sätt att behandla och förbättra den underliggande orsaken samtidigt som man tar hand om symtomen. Rådfråga alltid din läkare eller gynekolog för att få information om specifika hälsotillstånd.

En annan gamechanger vid lätt inkontinens är att hålla bäckenbotten i trim med hjälp av knipövningar. Ett par minuter varje dag kan göra underverk och de går ju att göra närsomhelst: framför tv:n, scrollande på telefonen eller på bussen. Sätt ett alarm så kommer du lättare ihåg att det är dags.

Dailies Extra Protection trosskydd.är Libresses mest absorberande skydd hittills.

I väntan på att det ska ordna upp sig så kan det vara bra att ta hjälp av ett trosskydd som är framtaget med alla underlivets droppar i åtanke. Så inte bara flytningar och spotting utan också lite kiss. Libresse Dailies Extra Protection trosskydd tar hand om underlivets lilla lotteri och absorberar 30 procent mer än vanliga trosskydd, tar bort fukt och kapslar in doft så du kan känna dig säker, bekväm och fräsch samtidigt som du lever vidare med livet du vill ha.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM LIBRESSE DAILES EXTRA PROTECTION