Män kanske generellt sett är både starkare och snabbare än kvinnor, men det innebär inte att de är mer vältränade.

En färsk studie från University of Waterloo, som nyligen publicerats i Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, hävdar det motsatta.

Forskarna har jämfört syreupptagningsförmågan mellan 18 unga kvinnor och män i samma ålder och viktklass under ett träningspass på ett löpband. Efter en kortare uppvärmning fick deltagarna gå på löpbandet samtidigt som hastigheten och lutningen successivt ökade. Testet slutade när testpersonerna uppnått 80 procent av sin maxpuls.

Det forskarna sedan tittade på var försökspersonernas syreupptagningsförmåga eftersom det anses vara ett bra mått på en persons generella kondition.

Förändra synen på träning

Resultatet var tydligt, kvinnorna konkurrerade ut männen – totalt. Det tog i snitt 30 sekunder för kvinnorna att anpassa sig till träning jämfört med 42 sekunder för män. Det innebar att kvinnor, i snitt, transporterade ut syre i kroppen 30 procent snabbare än männen.

– I motsats till populära föreställningar om att mäns kroppar är mer atletiska ger våra fynd en helt annan bild, säger huvudförfattaren Thomas Beltrame till University of Waterloo egen hemsida.

Vad skillnaden beror på vet forskarna i nuläget inte, men Thomas Beltrame är säker på att resultatet kommer att utmana många gamla sanningar. I just den här studien valde forskarna att titta på vardagsmotionärer. I framtiden vill de också gärna se om samma mönster finns hos elitidrottare, säger han till Time.

– I framtiden kanske detta förändrar hur vi ser på träning, säger han till universitetets hemsida.

Piller istället för träning – forskare nära genombrott

7 enkla övningar med gummiband

Fina julklappstips inom hälsa och träning

Artikeln publicerades först på Allers.
Foto IBL

Mest läst