I annonssamarbete med Yes


Rapporterna om hur plasten tar över vår planet kan kännas överväldigande, men vårt eget agerande påverkar mer än vi tror. Cecilia Blankens hoppas att hennes vardagsaktiviteter kring plastbantning kan inspirera andra och ge planeten en plastfri skjuts. 

– Jag är spänd av förväntan på en utvecklings-boom när det gäller plastfria förpackningsalternativ och andra lösningar för att komma ned i avfallsmängder. Under tiden gäller det att välja rätt plast där vi kan, och banta på plast där vi måste!

Cecilias 10 enkla tips för mindre plast i vardagen

1. Prioritera återanvänd plast
Många företag jobbar allt mer med återanvänd plast, och det ska vi kunder naturligtvis visa uppskattning för och prioritera. När plasten dessutom är uppfiskad ur havet känns det som ett ännu bättre alternativ. Yes – som det här blogginlägget skrivs i samarbete med, lanserar nu sin nya förpackning som är tillverkad av 100 % återvunnet material, där 10 % av materialet kommer från handplockat skräp från hav och sjöar! Visst har ni hört att man räknar med att det kommer finnas mer plast än fiskar i haven 2050? Det är en beklämmande tanke, men att återvända plast och samla upp det från havet är ett steg i den riktning som förhoppningsvis gör att detta inte behöver bli verklighet.

Cecilia Blankens tipsar om Yes nya förpackning som är tillverkad av 100 % återvunnet material.

2. Ta med egen shoppingpåse
Det finns väl egentligen inget annat alternativ än att ta med egna påsar när vi handlar? Det spar ju helt otroligt mycket plast! Det skräp som inte kan komposteras eller återvinnas hemma, slängs i komposterbar avfallspåse – antar att det säkert inte bara är jag som alldeles för länge släpade hem matkassar i plast som sedan fick bli soppåse?

3. Säg hej då till sugrör och plastbestick

Välj borta onödiga engångsprylar som sugrör, plastbestick och plasttallrikar – en mycket enkel liten justering i livet.

4. Ta med egen take away-mugg

När det finns tid brukar jag göra juicer och smoothies hemma och hälla upp i sparade glasflaskor med lock och ta med, i stället för att köpa nya i plastförpackningar. Detsamma gäller kaffet på språng förstås! Det svåra är att komma ihåg det, men när jag gör det ber jag alltid om to go-kaffet i min egen medhavda take away-mugg!

Gör som Cecilia Blankens och ta med en egen kaffemugg till take away-kaffet.

5. Återanvänd dina förpackningar

De små plastbyttor min favoritvitlökssås kommer i från mataffären är i perfekt storlek för picknickar. Här ryms frukt, snacks och annan på språng-mat. Fullkomligt onödigt att köpa nya förpackningar när mycket av den mat vi köper kommer i förpackningar som funkar utmärkt att använda flera gånger om.

Hej då plastpåsar! Cecilia har bytt ut plasten mot smarta bivaxdukar.

6. Säg nej till engångspåsar i plast

Jag har helt slutat med engångspåsar och plastfolie hemma, och använder i stället bivaxdukar och flergångspåsar i silikon.

7. Tack och hej tuggummit

Säg hej och nej tack till tuggummi. Tuggummi innehåller plaster och tar dessutom över 20 år att brytas ned i naturen.

8. Köp ofärgad plast
När du köper produkter i plast, prioritera alltid ofärgad, genomskinlig plast som är betydligt enklare att återvinna än färgad plast.

Cecilia tipsar om att handla mat i lösvikt – så slipper man onödiga plastförpackningar.

9. Handla i lösvikt

Här i USA blir det allt vanligare att man kan köpa mjöl, ris, gryn, nötter, bönor, linser och torkad frukt i lösvikt. Om din butik inte erbjuder det här alternativet får vi använda konsumentkraften och börja efterfråga hos butikschefer och ansvariga – så blir det kanske vanligare framåt!

10. Smarta val i badrummet

I badrummet finns det också oerhört mycket plast att spara. Jag använder vanlig tvål-bar istället för duschkräm i plastförpackningar och Aleppo-tvål i bar till håret.

Mer läsning

Femina