Minns du dagen då du fick din första mens? Blev du överlycklig, besvärad, eller helt vettskrämd? Förhoppningsvis fanns det någon där du kunde prata med om alla dina känslor, och någon som berättade allt praktiskt du behövde veta.

Alla flickor kommer till en punkt då de verkligen behöver ett peptalk och lite guidning av en mer erfaren person. Och kanske har du själv nu en tjej i din närhet – en dotter, en yngre syster, släkting eller vän – som står inför puberteten med allt vad det innebär. Gör mensen normal hemma, under barnens uppväxt. Prata om den högt, göm inte undan dina egna mensskydd. Finns det bröder i familjen? Prata med dina söner om att mens är normalt och inte äckligt.

72 % av alla tjejer känner att de begränsas av samhället genom att de får höra vad de borde och inte borde göra. Uppmuntra även unga killar i din närhet att de ska bekräfta sina tjejkompisar eller systrar. När puberteten kommer med hormonstormar och många frågor är det ett perfekt tillfälle för en självförtroendeboost! Och en bra stund att dela med dig av dina egna upplevelser.

5 saker du ska prata med din dotter om:

1. Du är helt normal oavsett hur du känner – det är en naturlig del av varje tjejs liv
Puberteten och mensen är en del av livet – oavsett om vi gillar det eller inte. De flesta ska gå samma väg, de upplever nya känslor och behöver fixa en del praktiska grejer för att underlätta vardagen. Tänk att det är som ett osynligt band mellan världens alla tjejer och att vi behöver peppa varandra och dela med oss av våra bästa knep.

Kika gärna på den här filmen tillsammans:

https://www.youtube.com/watch?v=25q3mEqyfgA

2. Det här händer i kroppen under puberteten
Din kropp förbereder sig för tonåren och så småningom att kunna få barn. Fantastiskt! Brösten börjar växa och kanske ömmar lite, grövre hår tittar fram under armar, på benen och mellan benen. Kanske en och annan ovälkommen finne ploppar upp? Och så det där med att behöva börja använda deodorant helt plötsligt. För vissa kommer det tidigt, för andra dröjer det – det är inga konstigheter. Mellan 10-16 års ålder är det mest vanligast.

3. Och så kan dina känslor förändras…
Saker du inte brydde dig om tidigare känns nu som en katastrof. Det är hormonerna som påverkar ditt känsloliv och det du upplever är helt normalt. Att vilja ha lite mer frihet från familjen är bara sunt, men glöm inte att berätta om hur du känner och se till att röra på dig varje dag så får du endorfiner och allt känns lättare! Det är ok att få skrika av sig hemma. Våga visa dina känslor!

4. Menscykeln – så rullar den
Längst ut sitter äggstockarna med dina ägg, sedan kommer äggledarna, därefter livmodern och till sist slidan. Det som händer innan mensen kommer är att äggen först lossnar och börjar vandra genom äggledarna. När du inte är befruktad den månaden så blir det en blödning i livmodern när slemhinnan släpper och mensblodet kommer ut och rinner därefter under 3-6 dagar. Under ägglossning och mens kan du få humörsvängningar, mensvärk och ömma bröst – som tur är finns det mycket du kan göra för att slippa besvär. Motion, bra kost, smärtstillande och effektiva mensskydd är A och O under de här veckorna. Efter ett tag kommer det gå som en dans när du får in rutinerna och lär känna din kropp (menscykeln kan även förändras under livets gång). Alla kvinnor blöder olika mycket, har mer eller mindre ont och upplever det känslomässiga väldigt individuellt.

5. Välj rätt skydd och slipp oroa dig!
Tamponger, menskopp, trosskydd, bindor. Det finns en djungel av alternativ när du ska förbereda dig inför din första mens. En bra metod är att pröva sig fram! Men det kan vara en bra idé att köpa upp ett lager bindor som finns hemma när mensen väl kommer. En binda är ett enkelt sätt att skydda sig – du behöver inte lära dig någon speciell teknik för att sätta in den eller ta ut den. Och du behöver absolut inte oroa dig för att den ska läcka, bara du väljer en effektiv sort som suger upp bra och har skön passform. Always har lanserat kampanjen My Fit för att du lättare ska veta vilken binda som passar dig, i Always sortiment hittar du allt från säkra nattbindor för större blödningar till de tunnaste trosskydden för fräschhet varje dag, eller när du bara blöder litegrann.

Kom ihåg att din kropp är fantastisk – och att ungefär hälften av världens befolkning går igenom samma sak! Du är inte ensam.