ANNONSSAMARBETE MED CURA OF SWEDEN

Cailean Denny
Advertisement

Historiskt har mörkret och den sjunkande temperaturen som kommit med kvällen varit två trogna tjänstgörare i processen att förbereda kroppen för sömn. Med dagens aktivitetsmönster och stabilt tempererade och upplysta bostäder är förutsättningarna minst sagt förändrade och det är idag betydligt svårare för våra hjärnor att veta när det är dags att alstra sömn.

Så när vi väl ligger på kudden kan det ibland ta era timmar innan alla delar i hjärnan och kroppen hamnar i sömnläge. Detta försämrar sömnens kvalitet och ökar risken för att vi vaknar upp under natten och har svårt att somna om igen. Men det finns saker du kan göra för att komma i ro och varva ner – och på så sätt göra dig redo för sömn.

kvinna på soffa
Cailean Denny

1. Förbered dig

Bestäm dig för att ta det lugnt. En bra idé kan vara att ställa ett larm som 1-2 timmar innan sänggåendet påminner dig om att bestämma dig för att ta det lugnt under den resterande vakna tiden. Påminn dig själv om att detta inte är rätt tid för att lösa problem och dra i gång en massa aktiverande, uppjagande tankar.

Uttrycket att ”låta sova på saken” finns på nästan alla språk och inte utan god anledning. Släpp de aktiverande tankarna, låt sinnet slappna av och lita på att sömnen kommer bearbeta vilka problem du än har bättre än vad du förmår i vaket tillstånd.

2. Dra ner belysningen

Se till att släcka och dimma ner lampor och ha lugnt och städat runtomkring dig 1-2 timmar innan sänggående. Undvik starkt och blått ljus som ofta kommer från LED-lampor och undvik också skärmar från mobil, surfplatta, dator och TV i högsta möjliga mån. Om du ändå använder dessa enheter är det bra om du kommer ihåg att sänka ljusstyrkan.

3. Använd tyngdfilt eller tyngdtäcke

Tyngd mot huden sätter i gång utsöndringen av lugnande hormoner som hjälper dig att komma till ro. Studier visar att 9 av 10 sover bättre med ett tyngdtäcke från Cura of Sweden. Lägg dig under täcket/filten eller placera den över en specifik kroppsdel som knän eller axlar.

Tyngdfilt från Cura of Sweden
Copyright Anette Andersson

4. Ha ett städat sovrum

En lugn yttre miljö hjälper dig att skapa ett lugnt inre tillstånd. Att ha det städat i sovrummet gör att du kan undvika distraktioner så gott det går.

5. Ägna dig åt avslappnande aktivitet

Ägna dig åt avslappnande aktiviteter så som att lyssna på musik, podd eller ljudbok, ta ett varmt bad, stretcha och meditera. Fråga dig själv vad som hjälper dig att slappna av så kommer du säkert på dina egna svar för denna punkt.

6. Ta hjälp av naturliga hjälpmedel

En kopp kamomill, rooibos eller något annat lugnande, koffeinfritt kvällste kan hjälpa dig att slappna av. Se bara till att inte dricka för mycket för nära inpå sänggåendet, då det kan leda till er nattliga toalettbesök som stör sömnen. Lugnande eteriska oljor eller doftljus med lavendel eller någon annan lugnande doft kan också vara till hjälp.

PROVA I 30 NÄTTER OCH UPPLEV FÖRDELARNA MED ETT TYNGDTÄCKE

TV: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt
0:57

Efter reklamen: TV: Så påverkar sömnbrist ditt hår och din hud negativt

(0:57)

Slå på ljud
Mest läst